Να προχωρήσουν σε περαιτέρω περιστολή των δαπανών των δήμων και να επιταχύνουν τους ρυθμούς απορρόφησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ζήτησε από τους δημάρχους ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αποδέχθηκε ταυτόχρονα να διευρυνθεί η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ο κ. Παπαδήμος που συνατήθηκε την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Επικρατείας κ. Παντελή Καψή, αναγνώρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σημαντικό παράγοντα για την κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς τους αιρετούς, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αναγνώρισε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ότι πολλές φορές οι έλεγχοι νομιμότητας παρεκκλίνουν και υπεισέρχονται στη σκοπιμότητα, διογκώνοντας τα προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ για την απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των 450 εκ. ευρώ, που προβλέπονται από το νόμο και τα οποία κακώς δεν είχαν περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτον, να προχωρήσει σε περαιτέρω περιστολή των δαπανών της και, δεύτερον, να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Για το δεύτερο, είπε στους δημάρχους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού για την απορρόφηση αδιάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων και πόρων που θα κατευθύνονται στους δήμους, για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το Α.Κ.Σ.Ι.Α., καθώς και προτάσεις για εντάξεις συγκεκριμένων έργων σε αυτά.
Η ΚΕΔΕ, από την πλευρά της, έθεσε με έμφαση στον Πρωθυπουργό τους τρεις άξονες που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν στην πορεία των οικονομικών της, στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την έξοδο από την κρίση, την τοπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και στην εξασφάλιση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας των υπαλλήλων, ώστε να καλυφθούν κενά και να αξιοποιηθεί το πλεονάζον σε ορισμένες υπηρεσιακές μονάδες προσωπικό. Οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι είναι ανάγκη να θεσπιστεί η συμμετοχή εκπροσώπων των οικείων δήμων σε συλλογικά όργανα κρατικών φορέων και οργανισμών, όπως νοσοκομεία, οργανισμούς λιμένων κ.λπ., των οποίων η λειτουργία επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πόλεων αλλά και τις τοπικές πολιτικές, πολλές φορές με τρόπο που αυτές καθίστανται αντίθετες με τον ετήσιο και μεσομακροπρόθεσμο Δημοτικό Σχεδιασμό.
Η ΚΕΔΕ τόνισε ακόμη ότι οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και φορέων να μην ανακοινώνονται αλλά, εφόσον τίθενται, να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, επειδή ήδη δημιουργούνται τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς λόγο. Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι δήμοι της χώρας είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν δημοτικά ακίνητα προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες, εφόσον το επιθυμούν ή αν υπάρχει συγκεκριμένη και κατά περίπτωση ανάγκη.