Το πρώτο βήμα προς το e-κράτος, δηλαδή το Εθνικό Ληξιαρχείο, το οποίο θα ψηφιοποιήσει 26 εκατ. ληξιαρχικές πράξεις, θα εξοικονομήσει οκτώ εκατ. ευρώ και θα απαλλάξει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από το 40% (!) των εργασιών τους, παρουσίασε την Τρίτη η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Μέσα από τις ψηφιακές δράσεις, στόχος των δύο υπουργείων για το επόμενο διάστημα είναι η κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, η διάχυση ηλεκτρονικών λειτουργιών στις κρατικές εργασίες και η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και οικοδομικών αδειών, που θα εξοικονομήσουν χιλιάδες εργατοώρες από τη διοίκηση, την κοινωνία και την αγορά. Παράλληλα, για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας τάχθηκε εκ νέου κατά των απολύσεων στο δημόσιο.
Ο κ. Ρέππας μίλησε για μία μεγάλη τομή στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Ληξιαρχείο ως ένα «καθοριστικό βήμα για το Εθνικό Μητρώο», το οποίο φιλοδοξεί να εξαλείψει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των υπουργείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρανταχτά τριτοκοσμικά φαινόμενα, όπως η χορήγηση συντάξεων «μαϊμού» σε τριαντάχρονους. Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στη διακρατική συμφωνία που συνήφθη με την Εσθονία, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα αντλήσει τεχνογνωσία.
Εξοικονόμηση εργατοωρών
Για ένα «πολλαπλό πλεονέκτημα» που θα επιφέρει «μείωση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών από χώρους που παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες διοικητικές πράξεις» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος συμπλήρωσε πως από την απλοποίηση των διαδικασιών θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια εργατοώρες. «Η εξυπηρέτηση του πολίτη προέχει πάνω από όλα» είπε και τόνισε ότι το Εθνικό Ληξιαρχείο θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «στην Ελλάδα χάνουμε πολύ χρόνο για το αυτονόητο», καθώς, όπως είπε, η ψηφιοποίηση της υγείας δεν έχει προχωρήσει, ενώ το Μητρώο Πολιτών ξεκίνησε το 2003. Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι, στο πλαίσιο του Μητρώου Πολιτών, θα ενοποιηθούν το Δημοτολόγιο, το Ληξιαρχείο και το Μητρώο Αρρένων, συμπεριλαμβάνοντας και όλους τους νομίμως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα.
«Το επόμενο βήμα είναι η Κάρτα του Πολίτη» τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός ότι «εξακολουθούμε να δίνουμε συντάξεις σε αποθανόντες, δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό πληθυσμό και δεν μπορούμε να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική για την χώρα. Δεν θα είναι έργο κενό περιεχομένου. Οι δήμαρχοι θα πάψουν να είναι ληξίαρχοι» δήλωσε, τόνισε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί έως τον Μάρτιο και γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατάργησης του πιστοποιητικού δημοτικής κατάστασης και θα αποτελεί υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να το βρίσκει ηλεκτρονικά.
Σε παρέμβασή του ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Α. Μαρκόπουλος κάλεσε τους φορείς του δημοσίου να καταθέσουν γρήγορα προτάσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς από συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό ύψους 800 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να διατεθούν μόλις 175 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε γνωστό ότι η εποχή των επιδοτούμενων «υπερκοστολογημένων site» παρήλθε ανεπιστρεπτί.
«Δεν θα κάνουμε το μπάχαλο, e-μπάχαλο!»
O υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Π. Τζωρτζάκης, ο οποίος και παρουσίασε το Εθνικό Ληξιαρχείο, σημείωσε ότι «στόχος δεν είναι να κάνουμε το μπάχαλο, e-μπάχαλο», καθώς, όπως είπε, «δεν μηχανογραφούμε τις υπάρχουσες διαδικασίες, αλλά τις απλοποιούμε». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι διαδικασίες για τον πολίτη και για τον εσωτερικό έλεγχο, καθώς, «τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται», όπως τόνισε ο υφυπουργός. Ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Ληξιαρχείο έχει «οροφή» τα 42 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η δημιουργία του έργου θα διαρκέσει περίπου 2,5 έτη, με στόχο να χρησιμοποιηθεί από τα ΚΕΠ, τους Δήμους και τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
«Τα συστήματα δεν πρέπει να διακινούν κείμενα, αλλά ένα «ναι» ή ένα «όχι»» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ομάδα διαλειτουργικότητας της Κομισιόν, προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, εξήγγειλε ότι προσεχώς θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, ενώ έθεσε ως την σταδιακή κατάργηση των αντιγράφων.
«Εάν υπήρχε σήμερα ένα σύστημα που μετέφερε ηλεκτρονικά τη ληξιαρχική πράξη θανάτου στο ΑΜΚΑ, ο πολίτης θα γλίτωνε μεγάλη ταλαιπωρία» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Ληξιαρχείο θα μειώσει τον φόρτο εργασίας των ΚΕΠ κατά 40%. «Το 2010 εξέδωσαν 1 εκατ. πιστοποιητικά, που δεν χρειαζόταν να ζητηθούν» υπογράμμισε.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, καθώς απαιτεί την ψηφιοποίηση και την δακτυλογράφηση πολλών εκατομμυρίων διοικητικών πράξεων. Όταν αυτό το Πληροφοριακό Σύστημα ολοκληρωθεί, τότε θα «κουμπώσει» με το Εθνικό Δημοτολόγιο, δημιουργώντας έτσι το Εθνικό Μητρώο Πολιτών.
«400.000 πιστοποιητικά στο υπόγειο»
«Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε 400.000 πιστοποιητικά στο υπόγειο κρυμμένα πέντε – έξι χρόνια» δήλωσε ο κ. Τζωρτζάκης, αναφερόμενος στην ψηφιακή υπογραφή. Όπως τόνισε, ήδη έχει ξεκινήσει δράση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την ηλεκτρονική Υποβολή Δικογράφων, ενώ θα δοθούν άλλες 500 ψηφιακές υπογραφές στο ΤΕΕ για την ηλεκτρονική υποβολή αδειών οικοδομής. «Το 2012 θα δώσουμε 150.000 ψηφιακές υπογραφές σε μηχανικούς και άλλες τόσες σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους» δήλωσε ο υφυπουργός.
Ωστόσο, ο δρόμος για το ηλεκτρονικό κράτος είναι μακρύς, καθώς θα χρειαστεί αφ’ ενός να ενοποιηθούν τα μητρώα και αφ’ ετέρου να υιοθετηθεί παντού η υπογραφή, προκειμένου αυτή η σύγκλιση να φέριε και την πολυπόθητη Κάρτα του Πολίτη, με την οποία θα συναλλάσσεται ψηφιακά με το δημόσιο.
Έχει δρόμο η εφεδρεία
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι από το 2009 έχουν φύγει από το δημόσιο 200.000 υπάλληλοι και τόνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου περί μείωσης των μισθοδοτούμενων από το κράτος κατά 150.000 άτομα έως το 2015 «μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Επίσης, ο κ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι αναμένει τις απαντήσεις των υπουργείων για τη σύμπτυξη δομών και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ενώ τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των αποχωρήσεων και την προσλήψεων έως το 2015.
Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β΄ φάση του Α’ σταδίου της εφεδρείας».
Ωστόσο, δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα για απολύσεις από την Τρόικα. Δημοσίως μπορεί να αναφέρεται» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση, με την εργασιακή εφεδρεία, έστειλε μέσα σε δύο μήνες και αυτή μήνυμα για τα «ταμπού» του δημοσίου. «Είμαστε απέναντι στο «μέτωπο» των απολύσεων. Είμαστε όμως υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα φέρει νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και διευκρίνισε ότι η μείωση των κυβερνητικών δομών κατά 30% αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο, εάν στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με τη Γαλλία προκύψουν διαφορετικές ανάγκες, αυτές θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά.