Πενήντα χιλιάδες ελληνόπουλα προστίθενται κάθε χρόνο στους καπνιστές και από αυτά, τα μισά θα χάσουν κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ηλικία τη ζωή τους από παθήσεις που συνδέονται με τη βλαβερή συνήθεια. Τα στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», στο πλαίσιο του προγράμματος HEART, που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες – ομιλητές, το τσιγάρο είναι σήμερα το τρίτο «ναρκωτικό» στη χώρα μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια μείωση στο ποσοστό των καπνιστών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, είχε καταγραφεί μια μείωση της τάξης του 15%.
Πανευρωπαϊκός στόχος, ωστόσο, είναι οι καπνιστές να αποτελούν ως το 2040 λιγότερο από το 5% του πληθυσμού. Το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στοχεύει να εκπαιδεύσει δύο γενιές παιδιών ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από το κάπνισμα και να μην ενδίδουν στην κακιά αυτή συνήθεια.
Σήμερα, παρά τη μείωση των καπνιστών, ανάβουν στη χώρα μας 800 τσιγάρα το δευτερόλεπτο, ενώ οι γυναίκες έχουν τη θλιβερή πρωτιά στον φανατισμό που δείχνουν στην συνήθεια του καπνίσματος.
Το συνέδριο διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.
Κατά την εναρκτήρια τελετή χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κ. Μπεχράκης παρουσίασε τον ειδικό τόμο με τις δράσεις και τα αποτελέσματα της αντικαπνιστικής εκστρατείας μέχρι σήμερα.