Ο «παλιός τρόπος» απέθανε! Η «δημιουργική ανατροπή» του συστήματος αποτελεί μονόδρομο, χάρη στα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μεταβιβάζουν εξουσίες από την κορυφή στους πολίτες και κυρίως στους νέους. Όμως, οι πολιτικοί δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί και θα το πληρώσουν ακριβά.
Αυτό υποστηρίζει ο «στρατηγός» των προεκλογικών εκστρατειών των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει αναλάβει ουκ ολίγες καμπάνιες και στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού, κ. Τζο Τρίπι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένος του TEDx Athens.
Ο κ. Τρίπι, μιλώντας προς «Το Βήμα», επισημαίνει ότι τα social media ανατρέπουν την κυριαρχία της πολιτικής και των ΜΜΕ και μεταφέρουν πρωτοφανή ισχύ στη νεολαία, υποστηρίζοντας ότι ζούμε εποχές ανατροπής, αντίστοιχες με την Αναγέννηση και την Βιομηχανική Επανάσταση.
«Αυτό που βλέπουμε πλέον είναι μία μαζική μεταβίβαση εξουσιών στην κοινωνική βάση, καθώς με τα social media η δύναμη περνάει στα χέρια των ανθρώπων. Η εξουσία μετακόμισε! Αυτό το βλέπουμε στην Αίγυπτο και αλλού. Στις ΗΠΑ ο Ομπάμα έριξε τους Κλίντον, στους οποίους και ανήκε το κόμμα. Εάν ρωτούσες τα «αφεντικά» του κόμματος, ο Ομπάμα δεν ήταν καλή επιλογή. Όμως, ο κόσμος και τα social media νίκησαν το κομματικό κατεστημένο και πέταξαν έξω τους εκπροσώπους του. Οι Κλίντον έχασαν διότι πίστευαν ότι ο «παλιός τρόπος» έπιανε. Όμως, δεν δουλεύει και δεν θα ξαναδουλέψει!» σημειώνει.
«Η ικανότητα των ανθρώπων να διανέμουν την πληροφορία είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το κόμμα που θα το καταλάβει αυτό σε κάθε δημοκρατία, θα είναι έτη φωτός πιο μπροστά. Όταν μείνεις πίσω σε ένα δικτυωμένο περιβάλλον, είναι σχεδόν αδύνατον να πάρεις προβάδισμα» τονίζει. «Μία νέα γενιά αντιλαμβάνεται πια τα πράγματα διαφορετικά, αναλαμβάνει τα ηνία της κοινωνίας κι εμπιστεύεται τις αναδυόμενες κοινότητες του διαδικτύου. Και αυτό είναι μόλις η αρχή» λέει ο κ. Τρίπι.
«Αυτή η ανατροπή πρέπει να συμβεί και συμβαίνει, φέρνοντας και το τέλος των παλιών ΜΜΕ» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι όλα ανατρέπονται, αφού το διαδίκτυο απαιτεί αυθεντικότητα. «Οι νέοι το καταλαβαίνουν αυτό κι έχουν ενδυναμωθεί από τη νέα κατάσταση. Ζούμε μία εποχή αντίστοιχη με εκείνη που ακολούθησε την δημιουργία του Τύπου, προκαλώντας επαναστάσεις και την Αναγέννηση. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα!» συμπληρώνει.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μία επανάσταση με τα σωστά μέσα. Και όταν οι πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν, τότε ξεκινά η ανατροπή. Αυτό βλέπουμε και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες» υπογραμμίζει ο κ. Τρίπι.
Το λάθος της Ελλάδας και ο Ανδρέας
Ο αμερικανός επικοινωνιολόγος εντοπίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της Ελλάδας το γεγονός ότι οι πολιτικοί αγνοήσαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί η χώρα σε ένα σκληρό νόμισμα, ενώ θεωρεί ότι το πιο δύσκολο ζήτημα στην εικόνα της είναι αυτό της ασφάλειας.
«Τα δακρυγόνα φαντάζουν τρομακτικά στον μέσο Αμερικανό. Όταν έλεγα ότι θα έρθω στην Αθήνα για να μιλήσω στο TEDx Athens, με ρωτούσαν «θα είσαι ασφαλής εκεί;»» λέει, όμως υπογραμμίζει ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί γρήγορα, μόλις αρχίζει ξανά η οικονομική πρόοδος.
Ο κ. Τρίπι μιλά και για την εμπειρία του από τις εθνικές εκλογές του 1993, όταν και μετακλήθη στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τον Τζέιμς Κάρβελ, επικοινωνιακό σύμβουλο τότε του κ. Κ. Μητσοτάκη.
«Έμεινα στο Χίλτον για περίπου έναν μήνα. Συνεργάστηκα με τον Κ. Λαλιώτη και τον Α. Τσοχατζόπουλο. Θυμάμαι μία φορά, εν αναμονή ενός ντιμπέιτ στο οποίο ο Παπανδρέου αρνούνταν να συμμετάσχει, που με ρώτησαν τι θα κάνει ο Κάρβελ και τους απάντησα: «Θα βάλει μία διαφήμιση που θα δείχνει μία κενή καρέκλα και θα λέει ότι ο Παπανδρέου δεν έρχεται, διότι είναι κενός από ιδέες». Μου απάντησαν ότι «αυτή είναι η πιο ανόητη ιδέα που έχουμε ακούσει, αφού ο Μητσοτάκης ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο». Το βράδυ άνοιξα την τηλεόραση και – το ορκίζομαι- είδα μια κενή καρέκλα, ακούγοντας το όνομα του Παπανδρέου! Την άλλη ημέρα μου έλεγαν: «Εσύ προβλέπεις το μέλλον! Τι βλέπεις να έρχεται;»».