Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 7, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000.
Στην πορεία πήραν μέρος και δύο μπλοκ αναρχικών το πρώτο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη και το δεύτερο μπροστά από τα λουλουδάδικα της Βουλής. Η οργάνωση των μπλοκ τους ήταν τέτοια που θυμίζε πορείες άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού συμπεριελάμβαν ακόμη και ομάδες περιφρούρησης.
Στις 4:10 η κεφαλή της πορείας των φοιτητών (της ΠΑΣΠ) με τη σημαία του Πoλυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία. Συμμετείχαν περίπου 600 άτομα.
Στις 4:20 ξεκίνησε ένα ακόμα τμήμα της πορείας από την παλαιά Βουλή με κατεύθυνηση το Σύνταγμα και από εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στις 5:00 σημειώθηκαν αψιμαχίες μπροστά από τη Βουλή με μολότοφ από πλευράς κουκουλοφόρων και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μπλοκ αντεξουσιαστών παραμένει μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.
Στις 5:25 το τελευταίο μπλοκ πέρασε μπροστά από τη Βουλή, όπου παραμένουν οι αντεξουσιαστές.
Στις 5:30 ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΚΚΕ από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στις 5:50 τα πρώτα τμήματα έφτασαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στις 6:10 αντεξουσιαστές βγήκαν από την οδό Σούτσου και πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Στις 6:30, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά από τη Μαβίλη, απωθώντας την ομάδα προς τον Πύργο Αθηνών. Ο κόσμος που συμμετείχε στην ίδια την πορεία έφευγε, περνώντας μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, από τη Σούτσου αλλά και τα κάτω στενά.
Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7:00, ενώ την ίδια ώρα η ένταση μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρας, μπροστά από το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κλειστό είναι το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της Αθήνας.
Από την Αστυνομία έχουν ήδη γίνει 60 προσαγωγές ενώ η ίδια υπολογίζει σε 15.000 τους διαδηλωτές.
Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στην πορεία προς τους Αμπελόκηπους.
Η κεντρική εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στον χώρο του Πολυτεχνείου, οι πύλες του κτιρίου της οδού Πατησίων έκλεισαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Η εφετινή γιορτή μνήμης ξεκίνησε με την ομιλία της αντιπρυτάνεως του Ιδρύματος κυρίας Τόνιας Μοροπούλου.
«Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη, ούτε και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς : αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του με δική του ευθύνη» είπε η κυρία Μοροπούλου. «Το πρόσωπο του Πολυτεχνείου, δεν είναι απόμακρο, δεν είναι ηρωικό, είναι ανθρώπινο, αντιφατικό και ενιαίο, βασανισμένο και επίμονο, προδομένο και ανυποχώρητο» συμπλήρωσε.
Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ μίλησε επίσης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και το Πολυτεχνείο με την υποχρηματοδότηση τους. Κάλεσε δε τη νεολαία «να αντιμετωπίσει ενωμένη και συντεταγμένη με την ελληνική κοινωνία, την ολόπλευρη κρίση, από την οποία δοκιμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο, αλλά και τις θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δωρεάν παιδεία, αλλά και την Κοινωνία και τη Δημοκρατία».
Στην εκδήλωση μίλησε όπως κάθε χρόνο και ο Πρόεδρος Φυλακισθέντων -Εξορισθέντων, κ. Ν. Τριανταφύλλου, ο οποίος μίλησε για «πρωτόγνωρα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνει ο ελληνικός λαός». Ο κ. Τριανταφύλλου ζήτησε να μη γεννά αυταπάτες και εφησυχασμό στο λαό η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι «επιστρατεύθηκε η ακροδεξιά για να σώσει το σύστημα» και ζήτησε την ανασύσταση του φοιτητικού κινήματος για να αντεπεξέλθει στους αγώνες.
Μετά τις ομιλίες έγινε προσκλητήριο νεκρών. Εξω από το Πολυτεχνείο έφτασαν τα μέλη της παράταξης της ΠΑΣΠ που έχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Πάνω στην σημαία έριξε λίγα λουλούδια ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σ. Σιμόπουλος και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία άρχισε.