Η λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο, θα έρθει μέσω του χρηματοοικονομικού σχήματος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Oλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ», επεσήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ με θέμα «Eργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής: Κίνδυνοι, προβλήματα και προοπτικές». Ο λόγος; Oπως τόνισε ο ίδιος, «δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν με τη μέθοδο της καθολικής χρηματοδότησης» και τα έργα «πρέπει να γίνουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική, που έχει και το σοβαρότερο πρόβλημα».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί και η επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών σε όλη την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για 11 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα. Διότι μπορεί να κατασκευάσουμε τα εργοστάσια αν έχουμε λεφτά -που δεν έχουμε τόσα λεφτά- αλλά μετά δεν θα μπορεί να τα λειτουργήσει κανείς, γιατί τα κόστη είναι τρομακτικά», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Αλλά και οι Φορείς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, δεν θα έχουν καμία σχέση με το δημόσιο, θα είναι φορείς ιδιωτικού δικαίου και όχι Σύνδεσμοι που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. Για να γίνει αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του «Καλλικράτη».

«Δεν είναι δυνατό στις μέρες μας να μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες που θα κάνουν τέτοιου τύπου έργα. Πρέπει να έχουν την απαραίτητη ευελιξία και τη δυνατότητα να κινηθούν σε όλο αυτό το περιβάλλον, διότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν για τη χώρα», υποστήριξε ο υφυπουργός. Ο ΦΟΣΔΑ της Αττικής, ο οποίος θα διαδεχθεί τον ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), θα λειτουργεί σε λίγες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής ακόμη δεν έχει αποσαφηνισμένη αρμοδιότητα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογράμμισε ότι μια ολοκληρωμένη λύση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μέτρα και ενέργειες πρόληψης και μείωσης των σκουπιδιών καθώς και ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομπόστ στο σπίτι και στον δήμο.
Όπως σχολίασε, η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για έργα στερεών και υγρών αποβλήτων. Σημείωσε μάλιστα ότι, χθες 15 Νοεμβρίου, έστειλε επιστολές προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο «για την περίεργη εμπλοκή στην κατασκευή του 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στο Δήμο Φυλής». Όπως δήλωσε ο κ. Σγουρός, το δημόσιο καλείται να καταβάλλει υπέρογκα ποσά για εκτάσεις, στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, στη θέση Σκαλιστήρι, του Δήμου Φυλής.

«Εγείρονται ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν ασκήθηκε, κατά της δικαστικής απόφασης η οποία προβλέπει την απαλλοτρίωση με τιμές που φθάνουν τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αίτηση για προσδιορισμό οριστικής τιμής μονάδος από το Δημόσιο, ώστε αυτό να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Αντιθέτως, έχουν ασκηθεί αιτήσεις προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδος από τους ιδιώτες, φερόμενους ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων, με σκοπό να επιδικαστεί και πρόσθετη αποζημίωση σε αυτούς», κατήγγειλε ο κ. Σγουρός, ο οποίος υποστήριξε ότι αρχικά οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή δεν ξεπερνούσαν τα 18 ευρώ ανά τ.μ..

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής κ. Δημ. Μπουραΐμης απαντώντας στον κ. Σγουρό επεσήμανε ότι έχει λάθος πληροφόρηση καθώς η συγκεκριμένη έκταση δεν είναι αγροτική αλλά πρόκειται για μια ακριβή βιομηχανική περιοχή.

Δεκτές όλες οι τεχνολογίες
Ο χρόνος ζωής του μοναδικού για την Αττική εν λειτουργία ΧΥΤΑ, εκείνου της Φυλής, έγινε… φυσαρμόνικα από τους ομιλητές της σημερινής ημερίδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, οι υπάρχοντες χώροι απόθεσης απορριμμάτων σε τρία, τέσσερα χρόνια, δεν θα επαρκούν. Γι΄ αυτό, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Αλεξόπουλος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τα έργα στην Αττική, τα έργα θα πρέπει να είναι σε λειτουργία εντός του 2014.
Από την πλευρά του ο κ. Μπουραϊμης τόνισε ότι «αν τελικά υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα δεν θα είναι έτοιμα πριν την πενταετία» ενώ επεσήμανε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα υπερκορεστεί σε τρία χρόνια. Μικρότερη διάρκεια ζωής δίνει στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκης, σύμφωνα με τον οποίο το κύτταρο θα έχει κορεσθεί σε δύο, δυόμισι χρόνια. Σχετικά με το κόστος της διαχείρισης για τους δήμους, ο κ. Χιωτάκης, μιλώντας και ως πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, υποστήριξε ότι κανένας δήμος «δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα από 45 ευρώ ανά τόνο μαζί με τα αντισταθμιστικά», αλλά ούτε και επιθυμεί καύση στην Αττική.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι είναι «δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων».
Τα έργα θα προκηρυχθούν τους επόμενους δύο μήνες, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση, αλλά δεν έχει υπάρξει πρόοδος». Το κόστος κατασκευής των υποδομών εκτιμάται άνω των 430 εκατομμυρίων ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου με κοινοτικές ενισχύσεις που εκτιμώνται σε 30% του κόστους του έργου.

Ειδικά για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, η ευθύνη λειτουργίας, κατασκευής νέων ή επέκτασης υφιστάμενων κυττάρων, σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, ανήκει στο δημόσιο.

Ενας ή τέσσερις διαγωνισμοί;

Ακόμη δεν έχουν καταλήξει τα συναρμόδια υπουργεία στον αριθμό των διαγωνισμών οι οποίοι πρέπει να προκηρυχθούν για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος φαίνεται να καταλήγουν σε έναν καθώς όπως υποστηρίζουν θα εξασφαλιστούν οφέλη από τις οικονομίες κλίμακας και από την ευελιξία ενός ενιαίου συστήματος για την πρωτεύουσα. Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός θεωρεί ότι τέσσερις επιμέρους διαγωνιστικές διαδικασίες είναι προτιμότερες καθώς αν μπλοκάρει ένα έργο θα μπορούν να εκτελεστούν τα υπόλοιπα.