Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, 10.000 εθελοντές, περισσότερες από σαράντα οικολογικές δράσεις μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Το «Μεγάλο Πράσινο Σαββατοκύριακο» (Big Green Weekend) που οργανώνεται ταυτόχρονα στις 22 και 23 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Εσθονία, στη Βουλγαρία, στη Ισλανδία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοδοξεί να ενώσει τους νέους της Ευρώπης σε μία γροθιά για την προστασία του περιβάλλοντος.
«»Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις». Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους τους Ευρωπαίους. Στόχος μας είναι να φέρουμε τους πολίτες σε επαφή με τη φύση, μέσα από απλές και ευχάριστες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την οικολογική συνείδηση σε ένα κοινό, ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ντόρα Βουγιούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ «Έλιξ». Η εν λόγω οργάνωση αποτελεί τμήμα της «Συμμαχίας Εθελοντών Προστασίας» (Conservation Volunteers Alliance) ενός δικτύου ευρωπαϊκών ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει αναλάβει το συντονισμό του «Μεγάλου Πράσινου Σαββατοκύριακου».
«Μέσα σε ένα διήμερο, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, χιλιάδες εθελοντές θα σχηματίσουν μικρές ή μεγάλες ομάδες για να κάνουν κάτι «μικρό» αλλά ουσιαστικό για το περιβάλλον. Δενδροφυτέυσεις, κατασκευές κουτιών πουλιών, συλλογή σπόρων, καθαρισμός λιμνών, ποταμών, δασών, παραλιών, εργασίες συντήρησης σε εθνικά πάρκα και δάση, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε δεκάδες διαφορετικές τοποθεσίες», τονίζει η κυρία Βουγιούκα.
Σε κάθε χώρα του δικτύου, μία οργάνωση πολιτών αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τις τοπικές δράσεις που θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικολογικό διήμερο. Μάλιστα, οι δράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες θα υλοποιηθούν χάρη στην οικονομική υποστήριξη ενός ελληνικού ιδρύματος, του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στην Ελλάδα θα διοργανωθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, μία κοινή εθελοντική δράση της «Έλιξ» με τον σύλλογο προστασίας ζώων «ΑΝΙΜΑ» με στόχο την συντήρηση του νέου κέντρου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής που κατασκευάζει ο σύλλογος στα Καλύβια Αττικής. Στη συνέχεια, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η «Έλιξ» σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους της περιοχής του Μαραθώνα, θα διοργανώσει μία πρωτοβουλία για την προστασία και φροντίδα του Εθνικού πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα.
«Ήθελα να γνωρίσω από κοντά την Ελλάδα»
Το «Μεγάλο Πράσινο Σαββατοκύριακο» συμπίπτει εφέτος με τη συνάντηση σε ελληνικό έδαφος νέων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νεολαία σε δράση – Ανταλλαγή Νέων». Οι 23 Ευρωπαίοι που επιλέχθηκαν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα (πέντε Έλληνες και οι λοιποί από Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Βέλγιο) φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις των προσκόπων στο πάρκο Τρίτση και θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν έμπρακτα την αφοσίωσή τους στον ευρωπαϊκό εθελοντισμό, συμμετέχοντας στις ελληνικές δράσεις του «Μεγάλου Πράσινου Σαββατοκύριακου».
«Η ελληνική κρίση αποτελεί κεντρικό θέμα στα γερμανικά Μέσα και τον τελευταίο χρόνο έχουμε βομβαρδιστεί από πληροφορίες για την Ελλάδα – δυστυχώς όχι όλες θετικές», λέει στο «Βήμα» ο 30χρονος κ. Μαρκ Ριμπίτζκι, στέλεχος δημοσίων σχέσεων από το Βερολίνο. Στην ερώτηση αν τον τρόμαζε η πιθανότητα να συναντήσει διαδηλώσεις στο ελληνικό έδαφος, ο κ. Ριμπίτζκι αντιτείνει ότι «αντιθέτως, είναι μεγάλο προνόμιο να βρισκόμαστε εδώ και να μπορούμε να γνωρίσουμε από κοντά τους τρόπους με τους οποίους ο ελληνικός λαός βιώνει την κρίση. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος του εθελοντισμού, να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να τους αναγκάσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και συναισθήματα», καταλήγει.
Σύμφωνα με την 24χρονη κυρία Σελίν Λιμπέρ, καθηγήτρια Αγγλικών από το Βέλγιο και μέλος της βελγικής αντιπροσωπείας, «στις εποχές που διανύουμε, ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός τρόπος να μείνουν ενωμένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, να κινητοποιηθούν για το κοινό καλό». Η ίδια πιστεύει ότι η κρίση δεν είναι απλώς ελληνικό πρόβλημα και ελπίζει ότι οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα επηρεάσουν την όρεξη των νέων της Ευρώπης να ενώνονται για το κοινό καλό. «Είναι τιμή για όλους εμάς να συνεισφέρουμε έστω και με τέτοιες απλές πρωτοβουλίες στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον. Μακάρι περισσότεροι νέοι να ταξίδευαν στην Ευρώπη για να προσφέρουν σε μία άλλη χώρα μέλος», καταλήγει.
Την ίδια στιγμή, ο 19χρονος Ιταλός φοιτητής Νομικής, κ. Φραντσέσκο Μιραμπέλι τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «η οικονομική κρίση προσφέρει σε όλους μας μια εξαιρετική ευκαιρία να βασίσουμε τη ζωή μας σε διαφορετικές βάσεις από τα χρήματα. Οι κοινωνικές και οικολογικές δράσεις αποτελούν ένα μέσο να γίνουμε εμείς φορείς της αλλαγής, αντί για την τσέπη μας. Αυτά είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους, γιατί η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή», τονίζει ο ίδιος.
Προσθέτει, άλλωστε, ότι τα αρνητικά στιγμιότυπα στα ιταλικά Μέσα από τις ελληνικές διαδηλώσεις του φαίνονται κάθε άλλο παρά ξένα. «Ήμουν κι εγώ στην πλατεία Σαν Τζιοβάνι, εισέπνευσα κι εγώ τόσα χημικά και δακρυγόνα που νόμισα ότι θα λιποθυμήσω. Όταν λέω ότι καταλαβαίνω τον ελληνικό λαό δεν το εννοώ θεωρητικά. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στη συνέλευση της Νομικής Αθηνών. Ήθελα να γνωρίσω την «άμεση δημοκρατία» των ελληνικών πανεπιστημίων. Πιστεύω πως όταν είσαι εθελοντής πρέπει να γνωρίσεις ουσιαστικά τη χώρα στην οποία θέλεις να προσφέρεις», καταλήγει.