Το 95% των πόρων, οι οποίοι εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από την εμπορία ρύπων και τα πρόστιμα για περιβαλλοντικά εγκλήματα τελικά θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής.
Το ίδιο προφανώς θα ισχύσει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών το οποίο έχει ενσωματωθεί στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.
«Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο, την εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου», λέει η κυρία Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF), με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου.
«Τότε που το κράτος εισέπραττε άδηλου ύψους περιβαλλοντικούς φόρους από τη χρήση βενζίνης, καθώς και περιβαλλοντικά τέλη και πρόστιμα, αλλά απέδιδε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στο αλήστου μνήμης Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Τώρα, αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010 αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του.
Γέννησε ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες.
Δεδομένου ότι οι πόροι που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ να διατεθούν για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση, όπως σημειώνει η κυρία Νάντσου, «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της».