Τον δρόμο για την επανεξέταση δασικών χαρτών οι οποίοι έχουν κυρωθεί ανοίγει μια σειρά τροπολογιών που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, οι προωθούμενες ρυθμίσεις ορίζουν ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαίωμα κυριότητας σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλαγή η οποία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Παράλληλα, απαλλάσσουν τις τουριστικές επενδύσεις από την εισφορά σε γη, επιτρέπουν τη μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων σε δάση και δασικές εκτάσεις και προλειαίνουν το έδαφος για να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα:

– μετά την τμηματική ή ολική κύρωση ενός δασικού χάρτη, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η αναμόρφωσή του με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που θα υπαχθούν ή θα πάψουν να υπάγονται στο δασικό νόμο, ή εκείνων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν. Δηλαδή ένας δασικός χάρτης μετά την κύρωσή του δεν είναι τελεσίδικος καθώς θα μπορεί να συμπληρώνεται με πράξεις της διοίκησης (π.χ. σχέδια πόλης κ.ά.).
– δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του να αναθέσει σε ιδιώτες την εξέταση των αντιρρήσεων για έναν δασικό χάρτη που έχει αναρτηθεί.
– το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις οι οποίες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
– επιτρέπεται η μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργούντων ελαιοτριβείων σε δάση και δασικές εκτάσεις εφόσον οι περιοχές όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων (η λεγόμενη μούργα) θεωρούνται εξαιρετικά τοξικά για το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε κιλό λαδιού παράγονται κατά μέσον όρο 6 κιλά υγρών αποβλήτων τα οποία συνήθως καταλήγουν στο περιβάλλον καθώς οι μέθοδοι επεξεργασίας είναι εξαιρετικά ακριβές για τα μικρής κλίμακας ελληνικά λιοτρίβια.
– με υπουργική απόφαση θα διευκρινιστούν τα όρια εκπομπής καυσαερίων βάσει των οποίων θα μπορούν να κυκλοφορούν πετρελαιοκίνητα οχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
– καταργεί την εισφορά σε γη για τουριστικές επενδύσεις. Με άλλα λόγια απαλλάσσει τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε περιοχές εκτός σχεδίου, από την υποχρέωση να παραχωρήσουν ως εισφορά σε γη προς τον οικείο δήμο, ενιαίο τμήμα της έκτασης στην οποία προγραμματίζεται η επένδυση. Τους δίνεται η δυνατότητα να παραχωρήσουν άλλη έκταση σε άλλο σημείο του ίδιου δήμου. Μάλιστα, η έκταση που θα δοθεί από τον επενδυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον δήμο μόνο για αναψυχή (όπως τουριστικά περίπτερα, αθλοπαιδιές, κ.ά.) και όχι για χρήσεις που μπορεί να ενοχλούν την τουριστική επένδυση όπως κάμπινγκ.
– θεσπίζει τη δυνατότητα επέκτασης και λειτουργίας του νεκροταφείου Αργυρούπολης κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Το κοιμητήριο παρανόμως είχε επεκταθεί το 1982 χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Γεωργίας και Υγείας. Πιθανώς η ρύθμιση αυτή επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το καλοκαίρι με την ταφή των νεκρών στον όμορο δήμο της Γλυφάδας.

Επίσης αυξάνεται το χρονικό διάστημα υποβολής των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών από 45 ημέρες σε 60 ημέρες, παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης αντιρρήσεων και στις Διευθύνσεις Δασών, ενώ αξιοποιούνται στο έργο της δασοπροστασίας και οι αγροφύλακες που έχουν μεταταχθεί στις δασικές υπηρεσίες.