Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) οι οποίες αφορούν την ηλεκτρονική (και μόνο) υποβολή των δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων καθώς και τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των προστίμων. Η υποδοχή των αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών ξεκινά επισήμως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011.
{{{ moto }}}
Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω μηχανικού. Το ΥΠΕΚΑ ανέπτυξε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το σύστημα πληροφορικής το οποίο θα δεχθεί τους φακέλους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Τα εισπραττόμενα ποσά του παραβόλου με εντολή της ΔΙΑΣ Α.Ε. θα αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα πιστώνονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ενώ τα χρήματα από την καταβολή του ειδικού προστίμου θα πιστώνονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε ειδικό κωδικό με την επωνυμία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο».
Ο αριθμός των δόσεων
Ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου καθορίζεται σύμφωνα με δήλωση του ενδιαφερομένου στην αίτηση του, ως εξής:
– για ακίνητα κατοικίας: είκοσι οχτώ (28) μηνιαίες ή δέκα (10) τριμηνιαίες δόσεις
– για ακίνητα άλλης χρήσης: τριάντα τέσσερις (34) μηνιαίες ή δώδεκα (12) τριμηνιαίες δόσεις.
Εκτός διαδικασίας οι πολεοδομίες
Εκτός από το γεγονός ότι οι πολεοδομίες παρακάμπτονται αφού η δήλωση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, θα έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα μόνο για την ανάγνωση των στοιχείων και όχι για την επεξεργασία τους. Η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία θα ελέγχει δειγματοληπτικά τουλάχιστον 5% των αιτήσεων και όλων των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν.

Πλήρης πληροφόρηση ηλεκτρονικά
Με την έναρξη της ρύθμισης θα υπάρχει πληροφόρηση στις κεντρικές σελίδες του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ, καθώς και σύνδεση με τη σελίδα της εφαρμογής. Επιπλέον θα υπάρχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες: τηλέφωνα εξυπηρέτησης, ο Νόμος 4014/2011, παραδείγματα υπολογισμού του προστίμου, εγχειρίδιο οδηγιών, video καθοδήγησης με όλα τα στάδια, τυποποιημένες υπεύθυνες δηλώσεις και βεβαιώσεις καθώς και βασικές «ερωτήσεις και απαντήσεις».
Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να διαβάσει ηλεκτρονικά:
– την ΚΥΑ για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
– την ΚΥΑ για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης
ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυθαίρετα
– υποδείγματα δηλώσεων για τον πολίτη και παραδείγματα υπολογισμού προστίμου

– υποδείγματα για τον μηχανικό
Εγχειρίδιο Χρήσης
Παρουσίαση Λογισμικού Διαχείρισης Αυθαιρέτων
Φύλλο Καταγραφής και Υπολογισμού Προστίμου
Παραδείγματα Υπολογισμού Προστίμου
Βεβαίωση Μηχανικού

Για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών δημιουργείται και θα λειτουργεί από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και για το επόμενο δίμηνο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με τηλεφωνικό κέντρο (2131515729 – 2131515733 – 2131515737 – 2106453961 – 1522), το οποίο θα δέχεται ερωτήματα από τις 8 το πρωί έως τις 8: 00 το βράδυ. Αντίστοιχο γραφείο οργανώνει και το ΤΕΕ.

Ο μηχανικός μπορεί από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου να απευθύνεται στο ΤΕΕ στον αριθμό 2103291206 (Φαξ 2103291623, και στην ιστοσελίδα του ή στο e-mail: n4014@central.tee.gr.