«Ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα πράγματα γι’ αυτή τη «μάστιγα» που λέγεται Αλτσχάιμερ. Οι υπερήλικες που πάσχουν από τη νόσο χρειάζονται όλους εμάς δίπλα τους, συμπαραστάτες τους. Δεν πρέπει να χάσουμε τη δική μας μνήμη, της ανθρωπιάς, απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».
Το κάλεσμα του ηθοποιού κ. Στ. Μάινα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ έχει ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε. Λίγη ώρα πριν από την τοποθέτηση του ηθοποιού, ο οποίος συμμετέχει σε ένα από τα τρία τηλεοπτικά σποτ της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Νέστωρ», που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, η νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτχάιμερ κυρία Παρασκευή Σακκά, αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των 12 Δομών Αλτσχάιμερ που λειτουργούν στην Ελλάδα και δέχονται 3.000 πάσχοντες. «Πριν από περίπου 20 μέρες ανεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών η επιχορήγηση των 12 Δομών οι οποίες ανήκουν στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς»», ανέφερε.
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, λίγο έως πολύ, όλοι οι Ελληνες στο «πετσί» μας, κρύβει πολλούς κινδύνους. Ενας, είναι να σταματήσουν προγράμματα σαν αυτό. Οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν είναι ευοίωνες. Στην Ελλάδα ζουν 160.000 πάσχοντες από άνοια. Εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με την κυρία Σακκά και τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Σκαρμέα, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά (διαταραχές της μνήμης: ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ συνήθως θυμάται με λεπτομέρειες τα παλαιά). Πολλές φορές η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική γήρανση και αυτό κάνει δύσκολη την πρώιμη διάγνωση. Καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται και οι νοητικές λειτουργίες εκπίπτουν σταδιακά, ο ανοϊκός άρρωστος οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και της προσωπικότητάς του. Τελικώς, γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του, για τους οποίους αποτελεί τεράστιο πρακτικό και ψυχικό φορτίο.
Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, τόνισαν οι ειδικοί, έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή αλλά και την οικογένειά του, γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας, έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας φάρμακα που ανακόπτουν την εξέλιξή της και αντιμετωπίζουν τα συπτπώματα. Οσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και χορηγηθούν τα σκευάσματα αυτά, τόσο ουσιαστικότερα είναι τα αποτελέσματά τους. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι συμπτωματική. Οπως επισήμαναν οι επιστήμονες, εκτός από τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών (π.χ. διαδερμικά αυτοκόλλητα).

Συμβολική πορεία
Συμβολική πορεία (Memory Walk) πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 10 πμ, στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: Την αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα». «Είναι μια καλή ευκαιρία να διαμαρτυρηθούμε για τις περικοπές δαπανών για τα Κέντρα Ημέρας και να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα των ασθενών μας», τόνισε η κυρία Σακκά.
Θα ακολουθήσει ημερίδα στο Ζάππειο Μέγαρο (11 π.μ. – 6 μ.μ.), αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την πρόληψή της. Η ημερίδα περιλαμβάνει τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, οδηγίες για προγράμματα γυμναστικής κατάλληλα για άτομα της τρίτης ηλικίας ως μέσο πρόληψης της άνοιας και προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής.