Παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής για «προνομιακές σχέσεις και χαριστικές ρυθμίσεις» της ΔΕΗ προς την εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «διακομματικού χαρακτήρα σκάνδαλο» που ξεκίνησε το 2005, οπότε η Αλουμίνιον περιήλθε στον κ. Μυτιληναίο, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία πήρε το 2005 άδεια αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό να καλύπτει τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της και έκανε ανάλογο έργο στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, για το οποίο έλαβε κρατική επιδότηση 16 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με Το Βήμα, το 2008 με απόφαση του τότε υπουργού Χρήστου Φώλια η εταιρεία έλαβε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (ΣΗΘ, κατά την ορολογία της ΔΕΗ), μεταβολή που της επέτρεπε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για ίδιες ανάγκες.

Το δημοσίευμα επικαλείται αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία κέρδισε μεγαλύτερες δυνατότητες επιδότησης καθώς αντιμετωπίστηκε από απλή μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας ως μονάδα συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας.

Με την αλλαγή της νομοθεσίας από την υπουργό, αυτές οι μονάδες αντιμετωπίζονταν μέχρι τα 35 μεγαβάτ- που αφορά μικρές μονάδες, όπως νοσοκομεία, κλινικές κ.α.- ως ανανεώσιμες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, με αποτέλεσμα να εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και να απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες τιμές από τη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος.

Με πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία τον περασμένο Ιούλιο, καταργήθηκε από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο περιορισμός των 35 μεγαβάτ για τις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με αποτέλεσμα το παραγόμενο ρεύμα απ’ αυτές να απορροφάται κατά προτεραιότητα με εγγυημένη τιμή. Όπως τονίζει η εφημερίδα, στην παρούσα φάση η μόνη μονάδα που μπορεί να απολαύσει αυτό το προνόμιο είναι του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», δυναμικότητας 340 μεγαβάτ».

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «η Αλουμίνιον να παράγει ρεύμα με κόστος 60 ευρώ τη μεγαβατώρα, να το πουλά στη ΔΕΗ με 87 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη συνέχεια να το αγοράζει από τη ΔΕΗ για τις μονάδες με 51 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το ετήσιο καθαρό κέρδος της συναλλαγής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ στην τριακονταετή λειτουργία του.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα που παρείχε στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο, θέμα για το οποίο, τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία αντίκειται στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Αναφέρει επίσης, πως η εταιρεία του κ. Μυτιληναίου πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση με τη ΔΕΗ η οποία της μείωσε οφειλή 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.

Η εντολή του κ. Πεπόνη προς τον Εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα είναι να διακριβώσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος και να εντοπίσει αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων.