Πιέζει (και δι’ εγκυκλίων) το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, με το δεδομένο, μάλιστα, ότι την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει οριστεί για τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, ώστε να υπογράψουν την πρώτη διαπιστωτική πράξη με την οποία και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους.

Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαβιβάστηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί εγκύκλιος με μοναδικό αντικείμενο την πρόσκληση των διοικήσεών τους να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου.

«Με το νέο νόμο επιφέρονται σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη ακαδημαϊκή δομή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εν προκειμένω των πανεπιστημίων και κατά συνέπεια και στα συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησής τους», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία, καθώς και η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, κρίνεται απαραίτητο να διευκρινιστούν τα ακόλουθα ως προς τη θητεία και τη λειτουργία των υφιστάμενων μονομελών ή συλλογικών οργάνων διοίκησής τους» αναφέρει η εγκύκλιος.

Συγκεκριμένα ανά όργανο διοίκησης διευκρινίζεται ότι:


– Σύγκλητος
. Η Σύγκλητος κάθε ιδρύματος εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την πρώτη συγκρότηση του Συμβουλίου κάθε ιδρύματος, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 16-1-2012. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία και την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της υπουργού Παιδείας, η Σύγκλητος – διατηρώντας την υφιστάμενη κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου σύνθεση – ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στον νέο νόμο.

Από την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των νέων κοσμητόρων, δηλαδή από 1ης Σεπτεμβρίου 2012, η Σύγκλητος συγκροτείται αποτελούμενη από τον πρύτανη, τους κοσμήτορες των σχολών, τον αρχαιότερο καθηγητή πρώτης βαθμίδας κάθε σχολής, έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών, έναν των μεταπτυχιακών φοιτητών και έναν των υποψηφίων διδακτόρων όπου υπάρχουν, καθώς και από έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού, οι εκπρόσωποι των οποίων μεταβατικά ορίζονται από το νόμο.

Ύστερα από τη δημοσίευση των προεδρικών διαταγμάτων για τους οργανισμούς των πανεπιστημίων στους οποίους μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την ακριβή σύνθεση της Συγκλήτου και τον αριθμό των μελών της με δικαίωμα ψήφου και οι σχετικές με το θέμα προϋποθέσεις, η Σύγκλητος θα συγκροτείται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου και του οικείου οργανισμού, ενώ θα ασκεί τις αρμοδιότητες που περιγράφονται σ΄ αυτόν. Επιπρόσθετα θα ασκεί και όσες αρμοδιότητες θα προβλέπονται στον Οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό κάθε ιδρύματος.


– Πρυτανικό συμβούλιο
. Το Πρυτανικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις, μέχρι την 1 -9-2012, ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από τους νέους πρυτάνεις, οπότε και καταργείται. Η θητεία των νυν Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, λήγει στις 31-8-2012. Μέχρι τη λήξη της θητείας τους ασκούν τις αρμοδιότητες που είχαν έως σήμερα. Οι νέοι πρυτάνεις, από την ανάληψη των καθηκόντων τους την 1η Σεπτεμβρίου 2012, ασκούν τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στον νέο νόμο και περαιτέρω όσες θα προβλεφθούν ειδικότερα στον Οργανισμό και Εσωτερικό κανονισμό κάθε ιδρύματος.

– Όργανα Σχολών. Η Κοσμητεία και η Γενική Συνέλευση της Σχολής, στα ιδρύματα που υπάρχουν, εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με το ισχύον κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου θεσμικό πλαίσιο. Από την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τη σύσταση νέων σχολών, την κατάργηση των υφιστάμενων σχολών και τη μετατροπή των υφιστάμενων τμημάτων σε προγράμματα σπουδών, και την εκλογή των νέων κοσμητόρων, διαδικασίες που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Ιουλίου 2012 και την 31η Αυγούστου 2012 αντίστοιχα, η Κοσμητεία συγκροτείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νέο νόμο.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος εξακολουθεί να λειτουργεί, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων, για τη μετατροπή των υφιστάμενων τμημάτων σε προγράμματα σπουδών, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 31-7-2012.

– Κοσμήτορες. Οι εν ενεργεία εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των νέων κοσμητόρων στις 31 -8-2012. Ακόμη, η Γενική Συνέλευση Τομέα συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία καταργούνται οι τομείς.

Νέες κινήσεις καθηγητών

Εν τω μεταξύ και οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Ανεξάρτητη Κίνηση του Παντείου πανεπιστημίου εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν ανοικτά πανεπιστήμια. Όπως τονίζουν, «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες, να αρχίσουν οι εξετάσεις και να ξεκινήσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά».

«Η πρόκληση ενός νέου μακρού κύκλου ταραχών θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική και κοινωνική συγκυρία», αναφέρουν.

«Ξέρουμε ότι οι πανεπιστημιακοί συνολικά και ανάμεσά τους, οι συνάδελφοι στο Πάντειο, εκτιμούν με διαφόρους τρόπους τον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαφωνούν, συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί καθόσον αναγνωρίζουν θετικές διατάξεις αλλά ανησυχούν για άλλες», αναφέρουν οι καθηγητές της Παντείου.

«Υπάρχουν, όμως, – όπως παρατηρούν – τρεις προϋποθέσεις που συναντούν την ευρύτατη συναίνεση των συναδέλφων: (α) ότι η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή, (β) ότι το «σύστημα διακυβέρνησης» ήταν κατεξοχήν αιτία αυτής της τάσης, (γ) ότι η υπερψήφιση του σχετικού νόμου από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου σημαίνει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου».

Και καταλήγουν: «Οι πανεπιστημιακοί έχουμε τώρα την κύρια ευθύνη για την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από υπάρχουσες διατάξεις του νόμου, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί στον δημόσιο διάλογο. Η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους φοιτητές, όσο και τους διδάσκοντες. Εξάλλου, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, δεν είναι θέμα προσωπικών ή παραταξιακών γνωματεύσεων»