Στην δημιουργία επιτελικής μονάδας, που θα έχει ως αποστολή τον συντονισμό και την συνεργασία μεταξύ των τριών Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Πέμπτη.
Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί με ολιγομελές ένστολο και πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα αποσπαστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου εργάζεται σήμερα.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της επιτελικής μονάδας περιλαμβάνεται η μελέτη και η εκπόνηση προγραμμάτων και δράσεων, η διακλαδική συνεργασία των Σωμάτων και υπηρεσιών, η επεξεργασία σχεδίων νόμων και κανονιστικών αποφάσεων ενσωμάτωσης στην κοινοτική νομοθεσία, η κύρωση διεθνών συμβάσεων για θέματα του υπουργείου, αλλά – σε καιρούς μνημονίου – και η μέριμνα για «αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των Σωμάτων και υπηρεσιών του υπουργείου και στην επιτάχυνση της εξέλιξης προγραμμάτων προμηθειών μείζονος σπουδαιότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.
Διευθυντής στη νέα Επιτελική Διακλαδική Μονάδα αναλαμβάνει ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Γεώργιος Μπούρας, Α’ αναπληρωτής διευθυντής ο αστυνομικός διευθυντής κ. Ιωάννης Ορφανός και Β’ αναπληρωτής διευθυντής ο πύραρχος της Πυροσβεστικής κ. Κωνσταντίνος Κοροτζής.