Τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού που είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην αεροπυρόσβεση προ δεκαετίας επανήλθαν στα παλιά τους καθήκοντα με αφορμή την καταστροφή στη Λευκίμη του Εβρου.
Η χρήση τους, τα τελευταία χρόνια, σε τέτοιες επιχειρήσεις είχε σταματήσει λόγω των φαινομένων διάβρωσης από το θαλασσινό νερό, που είχαν παρατηρηθεί και κρίθηκε ότι μακροπρόθεσμα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για κοινωφελείς σκοπούς.
Τώρα επανέρχονται υπό την προϋπόθεση ότι θα πλένονται σχολαστικά αμέσως μετά την επιχείρηση για να απομακρύνεται το αλάτι. Επιπλέον σε όλες τις σχετικές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις χρησιμοποιείται το γλυκό νερό της Υλίκης ή του Μαραθώνα, για να μην επιβαρύνονται περαιτέρω τα ελικόπτερα.
Ετσι από φέτος επικουρούν το πυροσβεστικό έργο, εκτελώντας όχι μόνο μεταφορές προσωπικού αλλά και αποστολές αεροπυρόσβεσης με κάδο. Πλέον διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός ελικοπτέρων του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού σε ετοιμότητα στο Αεροδρόμιο Μεγάρων για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ στο «Βήμα», αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) Συμεών Θεοδωρίδης, λίγες ημέρες πριν από την χρησιμοποίησή τους στον Εβρο, είχε ολοκληρωθεί «ένας εκπαιδευτικός κύκλος από καναδούς εκπαιδευτές, που έβγαλε κάποιους κυβερνήτες-εκπαιδευτές, έτσι ώστε αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίσουν την εκπαίδευση σε όλα τα πληρώματα. Στόχος μας είναι να έχουμε όλα τα πληρώματα εκπαιδευμένα και διαθέσιμα για την αποστολή της αεροπυρόσβεσης, που είναι δύσκολη και επικίνδυνη, ειδικά στις μεγάλες πυρκαϊές με πολύ καπνό και δυνατούς ανέμους».
Το «Βήμα» πέταξε με ένα από τα ελικόπτερα του Στρατού και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία της εκπαίδευσης στην Υλίκη, όπου ο χειριστής αρχικά μαθαίνει να αιωρείται στο σωστό ύψος ώστε να γεμίσει τον κάδο και έπειτα μαθαίνει τις δύο διαφορετικές τεχνικές ρίψεις: τη ρίψη σε ευθεία γραμμή, με συγκεκριμένη ταχύτητα για σωστή διασπορά του νερού και το «spot-drop», όπου ρίχνει μια «βόμβα νερού» σε συγκεκριμένο σημείο εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί σε κάποια φωτιά.
Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πληρωμάτων, το 4ο ΤΕΑΣ πήρε το «βάπτισμα του πυρός» για φέτος και μάλιστα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες: στις πρόσφατες φωτιές στον Έβρο.
Τα τρία ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν, πέταξαν για περίπου 70 ώρες συνολικά στη φωτιά της Λευκίμης, εκτελώντας 190 ρίψεις νερού.