Σαφέστατες αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Υποδομών για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ταξί άφησε την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνάντησης με το προεδρείο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ταξί και αγοραίων, από το οποία προκύπτει ευθεία αμφισβήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ταξί του νυν υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππα, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο περί συλλογικής κυβερνητικής απόφασης, αλλά προσωπικής πρωτοβουλίας του προκατόχου του.
Μιλώντας στους συνδικαλιστές των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε: «Εσείς από πλευράς σας… είχατε πράγματι καταλήξει σε μια συμφωνία με τον προηγούμενο Υπουργό. Αυτό δεν σας το αμφισβήτησα ποτέ. Μια συμφωνία, η οποία θα κατέληγε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, που ποτέ όμως δεν καταλάβατε ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα το υπέγραφε ο Δημήτρης ο Ρέππας, αλλά θα το υπέγραφε ο Γιάννης ο Ραγκούσης, με τον οποίο δεν είχατε μιλήσει ποτέ. Υπάρχει για εσάς το εύλογο ερώτημα: δεν υπάρχει συνέχεια στην κυβέρνηση; Βεβαίως υπάρχει, όταν υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Εάν είχε συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο, και είχαμε αποφασίσει με τη συμμετοχή και τη δική μου ως υπουργού εσωτερικών, μετά από εισήγηση, ότι πρέπει να μείνει κλειστό το επάγγελμα των ταξί και είχαμε πάρει τέτοια απόφαση, τότε αυτό βεβαίως και θα δέσμευε τον οποιονδήποτε ερχόταν στη θέση του κ. Ρέππα».
«Όμως, σας το είπα και την προηγούμενη φορά ότι τέτοια απόφαση σε συλλογικό κυβερνητικό όργανο ποτέ δεν λήφθηκε. Η απόφαση ήταν της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όπως θα μπορούσε να είναι και οποιουδήποτε άλλου Υπουργού στο πλαίσιο των περιθωρίων που έχει από το σύνταγμα και το νόμο, να χειρίζεται κάποια θέματα όπως νομίζει. Αλλά εδώ, έφτασε το θέμα την υπογραφή μου να την βάλω εγώ, ο οποίος έχω άλλη άποψη, και δεύτερον δεν έχω μια κυβερνητική απόφαση να με δεσμεύει, μια συλλογική κυβερνητική απόφαση, για το αντίθετο μάλιστα υπάρχει απόφαση» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.
Ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι ο Ν. 3919 «δεν αφήνει γενικά και αόριστα σε κάθε υπουργό τη δυνατότητα να εκδίδει ένα Προεδρικό Διάταγμα και να κλείνει ένα επάγγελμα». «Το επιτρέπει αυτό, μόνο λέει, και αυτά να τα σημειώσετε σας παρακαλώ όπως τα λέω για να ρωτήσετε τους νομικούς σας συμβούλους, μόνο για λόγους εξυπηρέτησης επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος, που νοούνται λόγοι για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία» τόνισε.
Λάθος η απεργία
Ο κ. Ραγκούσης έψεξε τους συνδικαλιστές των αυτοκινητιστών λέγοντας ότι «έχετε επιλέξει να πλήξετε καίρια την ελληνική κοινωνία» τη στιγμή που η χώρα «δίνει μάχη για την επιβίωση της», ενώ τους κατηγόρησε ότι αποφάσισαν να απεργήσουν, κλείνοντας δρόμους και λιμάνια, την ώρα που δεσμεύτηκαν για διάλογο με το υπουργείο. «Δεν μπορείτε όμως δεοντολογικά, από πλευράς αρχών, όταν ξεκινάει ένας διάλογος, να αθετείτε και μάλιστα με τόσο ακραίο τρόπο μια δρομολογημένη διαδικασία» τόνισε. Ο υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει στους αυτοκινητιστές το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
«Καταδικάζουμε τη βία»
«Καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο βίας που αποπροσανατολίζει τον κλαδικό μας αγώνα και μας φέρνει αντιμέτωπους με την κοινωνία. Τα Σωματεία και τα Περιφερειακά Συμβούλια να οργανώνουν τις καθημερινές εκδηλώσεις περιφρουρώντας τες ώστε να αποφευχθούν έκτροπα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το ενδεχόμενο της σκοπιμότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας ταξί και αγοραίων, με αφορμή τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Υποδομών μεταξύ αυτοκινητιστών και αστυνομίας.
Οι συνδικαλιστές, οι οποίοι αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων, ζητούον από τα σωματεία να έχουν κάνει ενημερωτικές γενικές συνελεύσεις έως την Κυριακή 24 Ιουλίου και τα καλούν σε κλαδικό συμβούλιο στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.