Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται ότι θα ψηφισθεί τελικά ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε σήμερα ότι «όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας περιμένει τις επόμενες δέκα ημέρες τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το θέμα.
Σήμερα, Παρασκευή παρέδωσε στην κυρία Διαμαντοπούλου το πόρισμα της η τριμελής γραμματεία των προέδρων ΤΕΙ.
Σε αυτό, μετά τους πρυτάνεις, και οι προέδροι των ΤΕΙ εξηγούν ότι δεν γίνεται αποδεκτό το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
«Τα ΤΕΙ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθμισμένο και συγκεκριμένο ρόλο. Κατατέθηκαν, σήμερα, προτάσεις και ενστάσεις. Συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου», δήλωσε, παρόλα αυτά, η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Εμείς ήρθαμε εδώ όχι για να εκλιπαρήσουμε να πάρουμε κάτι σαν δώρο, αλλά με θέσεις και προτάσεις για την διασφάλιση του ενιαίου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας και προεδρεύων της Συνόδου των ΤΕΙ κ. Σωκρ. Καπλάνης.
«Η Σύνοδος δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να το αναπροσαρμόσει ριζικά, σε συνεργασία με τη Σύνοδο» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
«Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δεν διασφαλίζει τις ανωτέρω αρχές. Αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης», υποστηρίζουν.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφωνούν ακόμη επειδή δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα Ιδρύματα τους θα μπορούν να κάνουν έρευνα και χαρακτηρίζουν τον σχέδιο νόμου «γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 υπουργικές αποφάσεις».
«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε ένα διαρθρωτικό νόμο πλαίσιο και να μη σπρώχνει τους νέους σε άλλες χώρες ή στα Κολέγια, ιδίως όταν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων μας εκκρεμούν επί 25 χρόνια», αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Συνάντηση με Παπαρήγα
Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι συνάντηση των πρυτάνεων των ΑΕΙ με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, με την οποία και συζητούν τις ενστάσεις τους επί του νέου Νόμου του υπουργείου Παιδείας.