Βομβαρδισμένη πόλη. Το αποτύπωμα των συγκρούσεων όλη την ημέρα χθες, Τετάρτη, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες μένει χαραγμένο στις κατεβασμένες βιτρίνες, τα ξηλωμένα ρείθρα, τις κατεστραμμένες στάσεις και τα καμένα περίπτερα σε όλους τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος και την ευρύτερη περιοχή, από την Πανεπιστημίου και τη Βουκουρεστίου μέχρι την Ερμού και τη Βουλής.
Εκατοντάδες πέτρες, ξύλα, σίδερα και σπασμένα μάρμαρα που εκσφενδονίζονταν βροχηδόν από τους ταραξίες, ανακατεμένα με υπολείμματα χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και βομβίδων χημικών, που εκτόξευσαν κατά εκατοντάδες οι άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας Δ κατά τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις καλύπτουν τις ισοπεδωμένες βιτρίνες και το πάτωμα δεκάδων καταστημάτων.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής πέρασαν τη μέρα και τη νύχτα στα μαγαζιά τους σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούσαν. Μάταια. Ο κ. Γιάννης Μπουρνάζος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης φίρμας υποδημάτων, είναι ένας από αυτούς που δεν έφυγαν καθόλου, όπως έλεγε σήμερα το πρωί στους δημοσιογράφους που αποτύπωναν τις καταστροφές στην οδό Ερμού, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή του ενός από τα δύο καταστήματα του στον πιο εμπορικό άλλοτε δρόμο της Αθήνας.
Η βιτρίνες του καταστήματος είναι κατεβασμένες και οι προθήκες άδειες. «Δεν είχαμε ρολά ασφαλείας γιατί ποτέ ως τώρα δεν είχαμε πάθει καταστροφές σε επεισόδια», είπε ο κ. Μπουρνάζος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η επιχείρηση είναι ασφαλισμένη. «Εκείνη την ώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ήταν σαν να γινόταν πόλεμος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι γείτονες του περιέγραφαν μετά πως μέσα στο σύννεφο των δακρυγόνων «όποιος περνούσε, όταν έπεσαν τα τζάμια, άρπαζε και μια τσάντα ή ένα ζευγάρι παπούτσια», απ’ αυτά που βρίσκονταν μπροστά στη βιτρίνα. «Τα υπόλοιπα τα μαζέψαμε εμείς, όταν ηρέμησαν τα πράγματα και μπορέσαμε να βγούμε έξω».
Ιδια είναι η εικόνα σε δεκάδες εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία και στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, όπου ξέσπασε πυρκαγιά από μολότοφ. Από βόμβες μολότοφ ξέσπασαν πυρκαγιές στον χώρο της υπαίθριας καφετέριας του βιβλιοπωλείου Public, μπροστά από την είσοδό του, στα γειτονικά McDonald’s, στα τραπεζοκαθίσματα άλλης καφετέριας πάνω στην πλατεία Συντάγματος τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και ως οδόφραγμα. Στην οδό Γεωργίου Α΄ και στην Καραγιώργη Σερβίας το ρόλο οδοφραγμάτων έπαιξαν οι μεγάλες πήλινες γλάστρες από παρακείμενα ξενοδοχεία.
Τίποτα δεν γλύτωσε από την καταστροφή. Τα φανάρια από σηματοδότες κρέμονταν από τα καλώδια τους σε αρκετά σημεία. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ξηλωθεί ολόκληρα με τους στύλους τους και χρησιμοποιούνταν ως υπερμεγέθη ρόπαλα.
Δυο από τις τρεις εισόδους ξενοδοχείων στην οδό Γεωργίου Α΄ (του King George και του Athens Plaza) έγιναν γυαλιά – καρφιά. Η Μεγάλη Βρετανία γλύτωσε τα χειρότερα λόγω την ρολών ασφαλείας που διαθέτει, αλλά υπέστη ζημιές από την «εξόρυξη» μαρμάρου με βαριοπούλες και μεγάλα καλέμια, «δουλειά» στην οποία επιδίδονταν δεκάδες ταραξίες τόσο επί της πλατείας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στο συντριβάνι.
Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν και στα Προπύλαια. Πολλά σπασμένα κομμάτια από κεραμίδια, πέτρες και ξύλα γέμισαν Πανεπιστημίου και Σίνα. Οδοφράγματα φτιάχθηκαν από τα τσιμεντένια παγκάκια που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών. Σακούλες σκουπιδιών στις οποίες έβαζαν φωτιά ακόμα και καρέκλες από εστιατόρια στη μέση του δρόμου. Δυο τουλάχιστον υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα στιγμιότυπα της επόμενης μέρας, στον φωτογραφικό φακό είναι αποκαλυπτικά.