Χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν και την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία των «αγανακτισμένων» και συμμετέχοντας στην ημέρα «Μη εμπιστοσύνης» που είχε οργανωθεί, με αφορμή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε και το βράδυ της Τετάρτης από χιλιάδες κόσμου, αν και ο αντικειμενικός στόχος της περικύκλωσης του Κοινοβουλίου έχει επιτευχθεί… μόνο από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που σχεδιάστηκαν για το βράδυ της Τετάρτης και περιελάμβαναν τη δημιουργία κλοιού γύρω από το κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου, την τοποθέτηση του γνωστού σιδερένιου φράκτη στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και τη δημιουργία μίας «ελεύθερης ζώνης» γύρω από τη Βουλή σε μία ακτίνα από την πλατεία Συντάγματος ως την οδό Ηρώδου του Αττικού.
Κύριος στόχος των αστυνομικών δυνάμεων ήταν η κατά το δυνατόν ασφαλέστερη άφιξη των βουλευτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου και επίσης η ασφαλής αποχώρησή τους μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα στιγμιότυπα με τις αποδοκιμασίες και τη… διαφυγή βουλευτών από τον Εθνικό Κήπο πριν από δύο εβδομάδες.
Λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ, μεγάλος όγκος των «αγανακτισμένων» μετακινήθηκε προς την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου στην αρχή της είχε στηθεί και την Τρίτη ο σιδερένιος φράχτης της ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτρέψει τον κόσμο να πλησιάσει προς την είσοδο και έξοδο της Βουλής επί της οδού. Η Αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερους από 10.000 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, όμως, οι εκτιμήσεις όσων έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» μιλούσαν για πολύ παραπάνω, ίσως και διπλάσιο αριθμό συγκεντρωμένων.
Συνθήματα και χάπενινγκ
Στην εκδήλωση «Μη εμπιστοσύνης», όπως ονόμαζαν τη συγκέντρωση-αντίθεση στην ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, οι «αγανακτισμένοι» διατράνωσαν για ακόμη μία μέρα την αντίθεσή τους στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη Βουλή, ανακοινώνονταν από τα μεγάφωνα της πλατείας τα ονόματα των βουλευτών και οι συγκεντρωμένοι «Αγανακτισμένοι» γιούχαραν όσους ψήφιζαν «ναι».
Με σφυρίχτρες, πανό, συνθήματα και τραγούδια διαδήλωναν ως τις πρώτες πρωινές ώρες κατά του Μεσοπρόθεσμου. Ο κόσμος ήταν κυρίως συγκεντρωμένος μπροστά από τη Βουλή και στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου στις 22.30 το βράδυ η οδός Σταδίου, που είχε κλείσει δύο ώρες νωρίτερα, δόθηκε από την Τροχαία στην κυκλοφορία καθώς ο κόσμος προτιμούσε να συγκεντρώνεται κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί αντέδρασαν οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι «επανακατέλαβαν» τη Σταδίου κλείνοντάς την ξανά.
Στα… χάπενινγκ που είχαν διοργανώσει, ήταν και η εγκατάσταση… κάλπης στο Σύνταγμα, όπου οι πολίτες καλούνταν να ψηφίσουν εάν έχουν εμπιστοσύνη ή όχι στην κυβέρνηση για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, σε μία συμβολική διαδικασία των «αγανακτισμένων».
Η συγκέντρωση και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκάλεσαν όλο το απόγευμα κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και αρκετός κόσμος κυκλοφορούσε στην πόλη. Μικροεντάσεις και κυνηγητό σημειώθηκε μεταξύ ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ακροδεξιών, χωρίς ευτυχώς να πάρουν έκταση.
Επεισόδια περιορισμένης έκτασης
Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα, στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών στη Β. Σοφίας, ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και αντικείμενα κατά των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν. Τα επεισόδια δεν έλαβαν περαιτέρω έκταση.
Νωρίτερα, με το τέλος της ψηφοφορίας της ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και για λίγα λεπτά, μερίδα των «Αγανακτισμένων» που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή, δημιουργήθηκε
μικροένταση , όταν μερίδα των συγκεντρωμένων εκτόξευε μπουκάλια με νερό προς το εσωτερικό του προαυλίου του Κοινοβουλίου.
Η κατάσταση, ωστόσο, εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.