Τα μακαρόνια, η τροφή που κλέβει τις καρδιές μεγάλων και μικρών, είναι και επίσημα η πιο αγαπημένη τροφή του πλανήτη. Παγκόσμια έρευνα της οργάνωσης Oxfam ανέδειξε στην κορυφή της παγκόσμιας προτίμησης τα ζυμαρικά αφήνοντας πίσω δημοφιλείς τροφές όπως το κρέας, το ρύζι και την πίτσα.
Αν και οι Ιταλοί ερίζουν ότι είναι το εθνικό τους φαγητό, οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά. Τα βασικά συστατικά τους όμως, το σιτάρι και το νερό, είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να τους αποδοθεί μία και μόνη καταγωγή.
Ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα ζυμαρικά ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή ανάμεσα στους Κινέζους, φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός ότι ο μεγάλος εξερευνητής Μάρκο Πόλο έφερε πίσω στη Βενετία από την Κίνα τα μακαρόνια το 1295.
Η επικρατέστερη θεωρία, όπως προκύπτει από έρευνα του BBC Magazine, είναι ότι μια μορφή αποξηραμένων noodles εισήχθη στην Σικελία κατά τις αραβικές επιδρομές του 8ου αιώνα. Οι Σικελοί έγιναν μετρ αυτού του είδους των ζυμαρικών που φτιάχνονται με αλεύρι από σκληρό σιτάρι. «Η πρώτη καταγραφή σχετικά με τα μακαρόνια στην Ιταλία», λέει ο Τζον Ντίκι, καθηγητής Ιταλικών Σπουδών στο University College London, «έγινε το 1154 και αφορούσε μια εξαγωγική μονάδα της Σικελίας».
Οι Ιταλοί αγάπησαν τα ζυμαρικά και τα ιδιοποιήθηκαν τους δημιουργώντας 600 διαφορετικά είδη. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της και τα συνοδεύει με μια τεράστια ποικιλία από φρέσκιες σάλτσες. Η αφορμή για να γίνει η pasta δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν η μετανάστευση πολλών Ιταλών προς τον Νέο Κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του World Pasta Organization η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της κατανάλωσης ζυμαρικών με 26 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως. Ακολουθούν Βενεζουέλα και Τυνησία, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ελλάδα με 10,4 κιλά κατά κεφαλήν τον χρόνο.
Οσο τα τρώμε, τόσο τα λατρεύουμε
Πώς όμως τα ζυμαρικά έγιναν τόσο δημοφιλή; Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να μη γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στις φαρφάλες, τις παπαρδέλες και τις ταλιατέλες, αλλά εντάσσουν τα μακαρόνια στο οικογενειακό τους τραπέζι.
Εκτός από ένα τρόφιμο απλό στη σύστασή του, τα ζυμαρικά είναι εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία. Επίσης, διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας και αποτελούν την πρώτη λύση για κάτι γρήγορο και νόστιμο.
Επιπλέον, είναι μια τροφή ευέλικτη, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με πολλές διαφορετικές γεύσεις – από σάλτσα τομάτας και κρέμα γάλακτος μέχρι συνοδευτικό για κρέας. Άρα, έχοντάς τα ως βασική πρώτη ύλη μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό πιάτο με αξιόλογη θρεπτική αξία.
Ο καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων του City University, Τιμ Λανγκ, επισημαίνει ότι η αγάπη τόσων ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες για τα ζυμαρικά απορρέει από την εικόνα που έχουν για το ιταλικό lifestyle. «Είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με τον ιταλικό τρόπο ζωής και την απλότητα της ιταλικής κουζίνας» αναφέρει στο «BBC Magazine».
Ως προς τη διατροφική τους αξία, να σημειώσουμε ότι είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σε μια σχετική σταθερότητα το σάκχαρο του αίματος και δεν επιτρέπουν τις έντονες αυξομειώσεις ενέργειας. Επίσης, οι υδατάνθρακες βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει ευκολότερα τη σεροτονίνη, την ορμόνη της διάθεσης, λειτουργώντας ως αντικαταθλιπτικό.
Εκτός από νόστιμα είναι και θρεπτικά
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της οικογένειας B, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και χοληστερόλη. Γιατί λοιπόν τα ζυμαρικά στις δίαιτες βλέπουν κόκκινη κάρτα; Η απάντηση είναι ότι κάνουμε λάθος συνδυασμούς.
Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα. Συνδυάστε τα με φρέσκιες σάλτσες χαμηλών λιπαρών και αποφύγετε την κρέμα γάλακτος, καθώς και το τσιγάρισμα με βούτυρο ή λάδι. Μπορείτε μετά το βράσιμο να προσθέσετε ελαιόλαδο. Προτιμήστε ως βάση στις σάλτσες την τομάτα, προσθέστε λαχανικά και μπαχαρικά για να κερδίσετε σε γεύση.
Φροντίστε να τα συνδυάζετε με πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών, καθώς συμπληρώνουν ιδανικά τους υδατάνθρακες σε μια ισορροπημένη διατροφή. Στη διάρκεια του καλοκαιριού δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε ακόμη και με κομμένα τοματίνια Σαντορίνης, φρέσκο βασιλικό και ελαιόλαδο.