Ενας διοικητής της Αστυνομίας και άλλοι δύο ένστολοι, ο ένας ανώτερος αξιωματικός και ο άλλος αστυφύλακας, κατηγορούνται για εκβιασμούς ιδιοκτητών σειράς επιχειρήσεων της περιοχής τους, καφέ μπαρ, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, ακόμη και παιδότοπων στα νότια προάστια της Αθήνας.
Στην υπόθεση, που έφερε στο φως μετά από καταγγελίες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εμπλέκεται και η σύζυγος του ενός αστυνομικού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αξιωματικοί και ο αστυφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Οι τρεις ένστολοι, οι οποίοι «πουλούσαν» προστασία στην περιοχή που είχαν υποτίθεται υπό την ευθύνη τους, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση πλημμελήματος, αλλά και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τη σύζυγο του ενός αξιωματικού αφορούν την συμμετοχή της στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
Κατηγορούνται επίσης και 12 καταστηματάρχες για δωροδοκία των αστυνομικών, καθώς όπως διαπιστώθηκε κάποιοι εξ’ αυτών είτε δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, είτε τις είχαν, ωστόσο, έδιναν χρήματα στους κατηγορούμενους αξιωματικούς, για να μην υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους και να απολαμβάνουν προστασίας.
Ο χαμηλόβαθμος αστυνομικός, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, κατηγορείται επίσης ότι παλαιότερα πλήρωνε μερίδιο στο διοικητή του, γιατί του είχε εξασφαλίσει δουλειά σε υπηρεσίες «σεκιούριτι».
Υπηρεσίες με το αζημίωτο
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που έφθασαν σε αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτές αξιωματικός, ο οποίος ήταν διοικητής υπηρεσίας των νοτίων προαστίων «πουλούσε» προστασία σε καταστήματα της περιοχής με το αζημίωτο, ενώ παράλληλα διέθετε αστυνομικούς του τμήματος ως σεκιουριτάδες. Ως διοικητής στην ίδια περιοχή, υπηρετούσε τότε και ο άλλος αξιωματικός, ο οποίος μετατέθηκε στη συνέχεια σε υπηρεσία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Από την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε πως οι δυο αξιωματικοί μαζί με την σύζυγο του ενός είχαν ξεκινήσει την παράνομη δραστηριότητά τους από τον Μάιο του 2010. Οπως προέκυψε, απαιτούσαν από καταστηματάρχες χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά εισέπρατταν σε δόσεις, μια ή δύο φορές το μήνα, κυρίως από καταστήματα της παραλιακής. Μάλιστα δεν λειτουργούσαν μόνο ως μέλη της ίδιας ομάδας, αλλά κάποιες φορές και ο καθένας μόνος του. Παράλληλα ο ένας από τους δυο αξιωματικούς μεσολαβούσε, έναντι χρημάτων, για την τοποθέτηση κινητών καντινών, είτε έξω από μεγάλα καταστήματα είτε σε διάφορες αθλητικές ή συναυλιακές εκδηλώσεις.
Επίσης, πάντα με χρηματικά ανταλλάγματα, διαμεσολαβούσε για την ανάθεση σε συγκεκριμένες εταιρείες σεκιούριτι των μέτρων ασφαλείας διαφόρων εκδηλώσεων, αλλά και τη διάθεση αστυνομικών σε τέτοιες «υπηρεσίες», φυσικά με το αζημίωτο.
Εν τω μεταξύ ο άλλος αξιωματικός είχε αναλάβει την προστασία παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών και τυχερών παιγνιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Σύλληψη στα «πράσα»
Το απόγευμα της Τετάρτης ο ένας από τους δυο αξιωματικούς πήγε σε διαμέρισμα της παραλιακής, στον ιδιοκτήτη του οποίου «πουλούσε» προστασία, με σκοπό να παραλάβει την αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του, που ανέρχονταν σε 1.000 ευρώ.
Μόλις πήρε τα χαρτονομίσματα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που του είχαν στήσει ενέδρα τον συνέλαβαν και στην κατοχή του βρέθηκαν τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί. Στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι δύο συνεργοί του, η σύζυγός του και ο δεύτερος αξιωματικός.
Στην έρευνα που έγινε στην οικία του ενός, παρουσία εισαγγελέα, βρέθηκαν 15,3 γραμμάρια χασίς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.