Τρία στα τέσσερα ελληνόπουλα, νηπιακής ηλικίας, προσλαμβάνουν τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία.
Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από έρευνα ομάδας επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την κυρία Μαρία Σκουρολιάκου, λέκτορα στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής.

Στην έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τη διευθύντρια της Α’ παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κυρία Ανδριανή Βαζαίου και τον παιδίατρο κ. Κ. Νταλούκα, συμμετείχαν 300 μητέρες, με νήπια ηλικίας 1 – 3 ετών, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Καβάλα.


«Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη για ισορροπημένη και εξειδικευμένη διατροφή,
καθώς σύμφωνα με άλλες έρευνες, τα ποσοστά νηπιακής και παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία ξεπερνώντας το 20%, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο», ανέφεραν οι ειδικοί.
Οπως είπαν, το γάλα αποτελεί μία από τις βασικές τροφές για την ανάπτυξη του βρέφους και αργότερα του νηπίου. Είναι απαραίτητο όμως να δίδεται γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (<2γρ. /100ml), διότι το νήπιο χρειάζεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και από άλλες τροφές, όπως είναι το κρέας, το ψάρι και το αυγό.

Η έρευνα
Οι ειδικοί ζήτησαν από τις μητέρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, να καταγράψουν όλα όσα καταναλώνει το παιδί τους μέσα σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες (δύο μέσα στην εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο), συμπεριλαμβάνοντας και τα ροφήματα. Συγκεκριμένα κατέγραψαν:
– Τύπο του γεύματος (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό κτλ).
– Περιγραφή του γεύματος (και τα κύρια συστατικά παρασκευής του σπιτικού γεύματος).
– Ποσότητα κατανάλωσης.
– Είδος της τροφής που καταναλώθηκε (βρεφικό προϊόν, σπιτικό, τυποποιημένο κτλ).
– Προετοιμασία του γεύματος (για όλη την οικογένεια ή ειδικά για το μωρό).
– Μέρος όπου καταναλώθηκε το γεύμα (σπίτι ή εκτός σπιτιού).
– Κατανάλωση του γεύματος από όλη την οικογένεια ή μονάχα από το παιδί.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τρία στα τέσσερα νήπια καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 49 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως από 13 γραμμάρια που είναι η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.
«Η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά οι πρωτεϊνούχες τροφές δεν πρέπει να δίδονται ανεξέλεγκτα κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία», τόνισαν οι κυρίες Ανδριανή Βαζαίου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (υπεύθυνη Ιατρείου Γαστρεντερολογίας και Διατροφής της Α’ Παιδιατρικής Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»).
Συστάσεις των ειδικών

– Δύο κούπες γάλα την ημέρα είναι απαραίτητες για τη σωστή των παιδιών ως κύρια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.
– Το κόκκινο κρέας συστήνεται μία φορά την εβδομάδα, το ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και άλλες δύο το λευκό κρέας.
– Προτείνονται τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (όσπρια δύο φορές την εβδομάδα, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης).
– Ως κύρια πηγή λίπους προτείνονται τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο).
– Το αυγό είναι σημαντική πηγή σιδήρου. Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη συστήνεται να καταναλώνεται όχι περισσότερες από τέσσερις φορές εβδομαδιαίως.
– Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ως πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.
– Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν αναψυκτικά και χυμούς εμπλουτισμένους με ζάχαρη και να προτιμούν νερό και φυσικούς χυμούς, αλλά τους τελευταίους με μέτρο.
– Συνιστάται η αποφυγή ή ο περιορισμός κατανάλωσης τροφών τύπου fast food, σνακ, γλυκά, μιλκ σέικ κλπ.
– Πρέπει να προτιμώνται βραστά και ψητά φαγητά, ωστόσο να αποφεύγεται το υπερβολικό ψήσιμο λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε γλυκοτοξίνες.