Οι μελλοντικοί ιατροί της χώρας παίζουν Ιψεν. Φιλόμουσο πνεύμα; Ψυχοθεραπεία πριν βγουν στην αγορά; Οι φοιτητές Ιατρικής της Αθήνας, συντηρούν επί σειρά ετών μια ιδιαίτερα …εργατική θεατρική ομάδα, που εφέτος προσφέρει την παράσταση «Πεερ Γκυντ» του Ερρίκου Ιψεν. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό παραμύθι που ψυχογραφεί τα αδιέξοδα της ανθρώπινης ματαιότητας, αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Εν μέσω κρίσης, μάλιστα, ο κεντρικός ήρωας, ο Πεερ Γκυντ, αποτελεί και έναν γλαφυρό συμβολισμό για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη κρίση αξιών που βιώνουμε.

«Η τέχνη του ιατρού είναι ανθρωποκεντρική, όπως ακριβώς και το θέατρο. Έτσι οι γιατροί και οι φοιτητές ιατρικής που συμμετέχουν στην παράσταση έχουν ανακαλύψει ότι το θέατρο τους βοηθά στην επικοινωνία με τους ασθενείς τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό», σχολιάζει σκηνοθέτης του έργου, η ψυχίατρος κυρία Ζωή Σαντά.

Πέερ Γκυντ: ο σύγχρονος Έλληνας;

Το έργο που επέλεξε να ανεβάσει η Θεατρική Ομάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών παρακολουθεί την ιστορία του κεντρικού ήρωα, του Πεερ Γκυντ, ο οποίος ως υπερήλικας πια, ανακαλύπτει ότι έχασε τον εαυτό του στο κυνήγι της δόξας και του πλούτου.Άλλοτε προσγειωμένος, άλλοτε ονειροπόλος κι άλλοτε ματαιόδοξα αλαζονικός, ο Πεερ Γκυντ ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια του έργου ότι κυνηγώντας το μεγαλείο στη ζωή του, έχασε τον αληθινό του εαυτό.

Η ιστορία του ήρωα συνδέεται άρρηκτα με τη «φούσκα» που έζησε η ελληνική κοινωνία τις περασμένες δεκαετίες, τον καταναλωτισμό και την επιφανειακή ευημερία, η οποία υπέκρυπτε έλλειμμα σε επίπεδο αξιών. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον, οι μελλοντικοί γιατροί της ομάδας ανακάλυψαν ότι υπάρχουν… πολλές αναγνώσεις του κειμένου του Ίψεν, τις οποίες προσπάθησαν να αποδώσουν.


«Κάθε χρόνο η ομάδα μας συναντιέται το φθινόπωρο και συζητάμε τι ακριβώς θέλουμε να βιώσουμε, να μεταδώσουμε, να μοιραστούμε μέσα από την νέα μας παράσταση. Αυτή τη χρονιά, η οικονομική κρίση, η κατήφεια, η απαισιοδοξία και η κρίση αξιών που βιώνει η Ελλάδα δε μπορούσαν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Υπό αυτή την έννοια, ο Πεερ Γκυντ ήταν ο ιδανικός ήρωας για να εκφράσει τις σκέψεις μας. Διότι κυνήγησε σε όλη τη ζωή του τη δόξα και το μεγαλείο, για να καταλάβει στο τέλος ότι η ουσία είναι αλλού», προσθέτει η κυρία Σαντά.

Info

Πού;
Θέατρο «Χώρα»
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλ. 6936150429, 2108673945

Πότε;
26 Μαΐου-2 Ιουνίου
ώρα 9 μ.μ.

Πόσο κάνει;
Εισιτήριο: 8 ευρω, 5 ευρώ φοιτητικό

* Το έργο θα ανέβει στις Σέρρες, στις 4 Ιουνίου, συμμετέχοντας στην 7η Διεθνή Πανεπιστημιάδα και στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Ιουνίου, στο «Χώρο Δράσης» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών).