Υπερφόρτωσαν χθες τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στην Πλατεία Συντάγματος, λόγω της συνεχούς ροής δεδομένων από τους συγκεντρωμένους της διαδήλωσης της Τετάρτης, με αποτέλεσμα οι τηλεπικοινωνιακές κυψέλες να λειτουργήσουν με πολλά προβλήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, «σε αντίθεση με την Μαδρίτη, όπου το δίκτυο κατέρρευσε, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή της πλατείας Συντάγματος άντεξε στο φόρτο των δεδομένων». «Λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης καθώς και της εξαιρετικά αυξημένης τηλεπικοινωνιακής ζήτησης, προκλήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο περιορισμένης εμβέλειας συμφόρηση στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν προβλήματα στην επικοινωνία στη συγκεκριμένη περιοχή»
«Το χθεσινό φαινόμενο τοπικής συμφόρησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμόκαι στην αυξημένη χρήσηυπηρεσιών δεδομένων -όπως MMSκαι πρόσβαση στο Internet- από το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι υπηρεσίες αυτές καταλαμβάνουν αυξημένη χωρητικότητα στο δίκτυο κινητών επικοινωνιώνσε σύγκριση με τις υπηρεσίες φωνής και απαιτούν ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των χρηστών» σημειώνει η ΕΕΚΤ.
«Πάγιο πρόβλημα του κλάδου, και ειδικά στο δήμο της Αθήνας, αποτελεί το γεγονός ότι πολλές από τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των περιορισμών και των ελλείψεων στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας» αναφέρει η ΕΕΚΤ.
Όπως εξηγούν παράγοντες των τηλεπικοινωνιών, η αρμοδιότητα της έγκρισης και αδειοδότησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μεταφέρθηκε με τον «Καλλικράτη» από τις νομαρχίες στις περιφέρειες, όμως στην Αττική αυτή η διάταξη δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η αδειοδότηση δεκάδων σύγχρονων κεραιών.