Οι σχέσεις των δύο Προκαθημένων βρίσκονται πλέον στο ναδίρ και όλοι οι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τα όσα εξελίσσονται μεταξύ Ιεροσολύμων και Βουκουρεστίου, καθώς η διακοπή μνημόνευσης ενός Πατριάρχη αποτελεί μέγιστο «πειθαρχικό μέτρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διακοπή μνημόνευσης που σημειώθηκε στο εσωτερικό των Ορθοδόξων ήταν το 2004, όταν η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου διέκοψε την μνημόνευση του ονόματος του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για το ζήτημα των λεγομένων Νέων Χωρών. Ενώ το 2000 με διακοπή μνημόνευσης είχε προειδοποιήσει ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο για τις Βαλτικές χώρες.
Η απόφαση κατά του κ. Δανιήλ ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί και, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν: «Οι λόγοι δια την λήψιν τοιαύτης αποφάσεως είναι ότι κατά τα τελευταία έτη της δεκαετίας του 1990, το Πατριαρχείον Ρουμανίας ήρχισε και ολοκλήρωσε την ανέγερσιν Ναού μετά ξενώνος εις Ιεριχώ, χωρίς την κανονικήν έγκρισιν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εις την δικαιοδοσίαν του οποίου υπάγεται η Αγία Γη».
Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, προστίθεται, «ευρέθη εις δύσκολον θέσιν εκ του γεγονότος τούτου. Είδε τα κανονικά όρια αυτού, επικυρωμένα υπό Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων να απειλώνται αυθαιρέτως και απροκαλύπτως εν τη πράξει».
Η κίνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα και για όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους κυρίως σλαβόφωνους, όπως το Πατριαρχείο Ρωσίας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αναγείρουν Ναούς στην Αγία Γη. «Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων εξήγησεν εις το Πατριαρχείον Ρουμανίας ότι ο ισχυρισμός αυτού ότι η Εκκλησία αυτή ανηγέρθη δια τους εκ Ρουμανίας προσκυνητάς εις την Αγίαν Γην, εάν γίνη αποδεκτός, μετατρέπει την δικαιοδοσίαν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εις ανοικτόν πεδίον δι’ όλας τας Ορθοδόξους Εκκλησίας δι’ ανέγερσιν ναών, τινές των οποίων ήδη έχουν ζητήσει τούτο»,