Η ελληνική κοινότητα του Τορόντο είναι από τις πλέον ενεργές της ομογένειας. Διοργανώνει φιλανθρωπικά γεγονότα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και βέβαια τις παρελάσεις στους δρόμους της καναδικής μεγαλούπολης τις μέρες των εθνικών εορτών. Πλέον μπορεί να περηφανεύεται και ως διοργανώτρια… τάλεντ σόου.
«Πέρσι κάναμε μια παρουσίαση για ταλέντα, φέτος αποφασίσαμε να το εξελίξουμε σε διαγωνισμό με το όνομα «Got Talent»», λέει η Αναστασία Κακαγιάννη, φοιτήτρια και Υπεύθυνη Νέας Γενιάς στην κοινότητα του Τορόντο. «Μοναδική προϋπόθεση για να πάρει κανείς μέρος ήταν να έχει – έστω και εν μέρει – ελληνική καταγωγή».
Ετσι και έγινε. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην πόλη του Τορόντο και στα περίχωρα ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι που η σκούφια τους κρατάει από Ελλάδα, ήταν δεδομένο ότι οι συμμετοχές θα ήταν πολλές. Ξεπέρασαν τις πενήντα.
Δεκαπέντε υποψηφιότητες επελέγησαν για τον τελικό ο οποίος θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στο θέατρο του Κέντρου Νεότητας της Αρμενικής Κοινότητας, με την οποία η ελληνική έχει άριστες σχέσεις,
Πέρα από τους αναμενόμενους τραγουδιστές και μουσικά συγκροτήματα, στον τελικό θα μετάσχουν 5χρονοι χορευτές, τραγουδιστές της όπερας αλλά και δεξιοτέχνες του… γιο γιο και του κύβου του ρούμπικ – ο κύβος με τα χρώματα που πρέπει να αντιστοιχιστούν. Ο νικητής του διαγωνισμού που θα προέλθει από βαθμολογία κοινού και κριτικής επιτροπής θα αμειφθεί με 6.000 δολάρια Καναδά, (περίπου 4.200 ευρώ).
«Μόνο ένα μπουζούκι»
«Μόνο μία συμμετοχή έχει σχέση με την ελληνική παράδοση. Είναι ένα παιδί που παίζει μπουζούκι» λέει η Ντόρα Κονόμη, φοιτήτρια της εγκληματολογίας που επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα Νέας Γενιάς της ελληνικής κοινότητας. «Δεν θεωρώ όμως πως αυτό είναι αρνητικό. Ισα ίσα , ένας από τους στόχους αυτούς του διαγωνισμού ήταν να ανοίξουμε τον κύκλο της ελληνικής κοινότητας. Μέσα από το κίνητρο της παρουσίασης του ταλέντου τους έχουν έρθει κοντά μας άνθρωποι που ως τότε δεν είχαν ενδιαφερθεί καθόλου για την ελληνική καταγωγή τους. Αυτούς ελπίζουμε να τους δούμε ξανά στο μέλλον». «
Θέλοντας και μη η κουβέντα με έναν Ελληνα του εξωτερικού αυτή την εποχή θα πάει στα βάσανα της… μητέρας πατρίδας. «Με όποιον Ελληνα και να μιλήσεις εδώ θα σου πει ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της» λέει η κυρία Κακαγιάννη. «Βέβαια», συμπληρώνει «είναι αλήθεια πως για μας τα μέλη της ομογένειας η εικόνα της Ελλάδας είναι… ιδανική, σίγουρα καλύτερη απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα». Από την πλευρά της η κυρία Κονόμη αναφέρεται στη διαφορετική εργασιακή κουλτούρα Ελλάδας και Καναδά. «Εδώ όλοι οι νέοι δουλεύουν από 16 ετών, έστω και περιστασιακά, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος. Για να μάθουν την αξία των χρημάτων, αλλά και για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους, αφού εδώ τα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά».