Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 25 χρόνια, μείωση κατά 55% των δόσεων και επανεξέταση – κατά περίπτωση – του επιτοκίου δανεισμού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν 24 δήμοι της χώρας οι οποίοι είναι στο «κόκκινο», αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, που ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των χρεών και άλλων υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά τα χρέη των 325 δήμων ανέρχονται σε 1.891.098.604 ευρώ. Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους είναι 1.269.756.697 ευρώ, οι απαιτήσεις τους 1.878.386.170 ευρώ και τα διαθέσιμα 735.700.436 ευρώ.
Οι 24 δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο» και, ως εκ τούτου, θα μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι οι εξής: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πυλής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνα, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλού, Τρικαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Το συνολικό χρέος αυτών των δήμων κυμαίνεται άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ.
Επιπλέον άλλοι 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120% ως 150% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ, 22 από 100% ως 120%, 45 από 80% ως 100%, 82 από 50% ως 80% και 140 μέχρι 50%.
Το ποσοστό του χρέους των δήμων στα τακτικά τους έσοδα και την ΣΑΤΑ και όχι το ύψος του χρέους τους ήταν το κριτήριο, το οποίο ελήφθη για την ένταξή τους ή μη στο μηχανισμό εξυγίανσης, καθώς προσμετρήθηκε η ικανότητα αποπληρωμής του.
Έτσι, για παράδειγμα στο πρόγραμμα εξυγίανσης δεν εντάσσονται μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Περιστερίου κ.λπ, οι οποίοι παρότι έχουν υψηλά χρέη, κρίνεται ότι μπορούν να τα αποπληρώσουν, καθώς διαθέτουν και αυξημένα έσοδα.
Οι δήμοι που εντάσσονται στο μηχανισμό εξυγίανσης, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υποχρεούνται να παγώσουν τις προσλήψεις προσωπικού, να υλοποιούν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο και να παγώσουν ορισμένα έργα και κονδύλια όπως είναι τα κονδύλια για δημόσιες σχέσεις.
Ο κ. Ραγκούσης απέσπασε, όπως είπε, και τα συγχαρητήρια του κλιμακίου της Τρόικας που επισκέφθηκε το υπουργείο για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – «μας είπαν ότι είναι πέραν πάσης προσδοκίας αυτά που βρήκαν στο υπουργείο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, τέλος, ότι ο δανεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τελευταία τη Μάλτα και καλύπτει μόλις το 0,9% του ΑΕΠ.