Σε τακτική δικάσιμο, στις 29 Ιουνίου, παραπέμφθηκε να δικαστεί ο παραγωγός φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, ο οποίος μαζί με τραμπούκους επιτέθηκε και τραυμάτισε την Τρίτη το μεσημέρι τους απεσταλμένους του «Βήματος», τον δημοσιογράφο Γιώργο Πουλιόπουλο και τον φωτορεπόρτερ, Ιάκωβο Χατζησταύρου που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών στα χωράφια της περιοχής. Αργά το βράδυ της Μ. Τρίτης, η αντιεισαγγελέας Αμαλλιάδας, κυρία Αικατερίνη Κοπελάκη, αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο, μετά τη μήνυση για ξυλοδαρμό που κατέθεσαν οι απεσταλμένοι του «Βήματος» κατά του μεγαλοπαραγωγού το μεσημέρι της Μ. Τρίτης και τον προφανή αντιπερισπασμό του παραγωγού, που κατέθεσε επίσης μήνυση – τέσσερις ώρες αργότερα – κατά του δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ.
Ενώπιον του εισαγγελέα
Είχε προηγηθεί η επίθεση και ο ξυλοδαρμός των απεσταλμένων από τον μεγαλοπαραγωγό και τραμπούκους του, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης ρεπορτάζ για τις συνθήκες ζωής και δουλειάς εκατοντάδων μεταναστών στη Μανωλάδα Ηλείας. Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο παραγωγός και οι συνεργοί του τράκαραν το αυτοκίνητο των δύο απεσταλμένων του «Βήματος», απέσπασαν τη φωτογραφική κάμερα και την κάρτα μνήμης, την οποία επέστρεψαν ώρες μετά και μόνο έπειτα από την παραίνεση των αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα Βάρδας Ηλείας.
Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, ο παραγωγός κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης μήνυση κατά των δύο απεσταλμένων, για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, βιαιοπραγία, προπηλακισμό και ξυλοδαρμό του(!) από τους δύο απεσταλμένους του «Βήματος». Ενας καταφανώς ψευδής ισχυρισμός, καθώς η μήνυση κατατέθηκε τέσσερις ώρες αργότερα και μόνο έπειτα από την επιμονή των απεσταλμένων του «Βήματος» να μην αποσύρουν τη μήνυσή τους, παρά τις προσπάθειες του παραγωγού.
Ενώπιον της αντιεισαγγελέως, κυρίας Αικατερίνης Κοπελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλοπαραγωγός και αυτουργός της επίθεσης παραδέχθηκε, προφορικώς, ότι εκείνος ήταν που έπεσε με το τζιπ του στο αυτοκίνητο των δημοσιογράφων. Σε ό,τι αφορά τον ξυλοδαρμό του Ιάκωβου Χατζησταύρου, αρνήθηκε τη συμμετοχή του, μην μπορώντας βέβαια να εξηγήσει πώς… βρέθηκαν τραύματα στο πρόσωπο του φωτορεπόρτερ, κάτι που πιστοποιήθηκε επισήμως και ιατρικώς από το Κέντρο Υγείας Βάρδας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των απεσταλμένων του «Βήματος», κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, «επρόκειτο για μία επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων κατά την ώρα άσκησης του καθήκοντός τους. Ο ιδιοκτήτης του καταυλισμού και αυτουργός της επίθεσης, αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη και να άρει τις συνέπειες των πράξεών του. Αντιθέτως, έκανε μήνυση «αντιπερισπασμού», κατηγορώντας τους ότι δήθεν εκείνοι του επιτέθηκαν και διαστρέβλωσε πλήρως τα γεγονότα. Κάτι που είναι προφανές από το γεγονός της κατάθεσης της μήνυσης τέσσερις ώρες αργότερα, προφανώς προκειμένου να εξαναγκάσει τους δημοσιογράφους να αποσύρουν την καταγγελία τους. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, έκαναν απλώς τη δουλειά τους προσπαθώντας να αναδείξουν ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής».
Το χρονικό της επίθεσης
Η μαφιόζικη επίθεση κατά των απεσταλμένων του «Βήματος», του δημοσιογράφουΓιώργου Πουλιόπουλουκαι του φωτορεπόρτερΙάκωβου Χατζησταύρου, που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας, καταδεικνύει ότι τα κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών στην περιοχή ζουν και βασιλεύουν και παρά την έκταση που έχουν πάρει οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, παρεμποδίζεται η δημοσιογραφική έρευνα με μαφιόζικες μεθόδους, την ώρα που οι τοπικές αρχές παρακολουθούν ατάραχες.
Το πρωί της Τρίτης, οι δύο απεσταλμένοι του «Βήματος» εισήλθαν σε καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 400 βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα.Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ συνομιλούσαν με τους μετανάστες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται στα χωράφια αλλά και διαβιώνουν στα παραπήγματα. Μάλιστα, ορισμένοι εκ των μεταναστών επιδίωξαν να συνομιλήσουν μαζί τους κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες, μικρά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία και δηλώνοντας τρομοκρατημένοι.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου, η Ασφάλεια Αττικής, συνέλαβε κύκλωμα Ρουμάνων το οποίο εξεβίαζε συμπατριώτες του να εργάζονται στα χωράφια της περιοχής υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα παραπήγματα όπου ζούσαν.Διόλου τυχαία η έρευνα ήταν από την Ασφάλεια Αττικής και όχι από τοπικές αρχές…
Την ώρα που δημοσιογράφος και φωτογράφος συνομιλούσαν με τους μετανάστες, ο κατά δήλωσή του, επιστάτης του καταυλισμού, επίσης Βούλγαρος, επενέβη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν κάτι που όντως έγινε άμεσα. Ο Γιώργος Πουλιόπουλος και ο Ιάκωβος Χατζησταύρου επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν να φύγουν από τον καταυλισμό, όμως, ο επιστάτης άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον τους φωνάζοντας «είστε κλέφτες».
Σε λίγες στιγμές, προφανώς ειδοποιημένα από τον επιστάτη, άγνωστα, ως τότε, άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μηχανές άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο των δημοσιογράφων. Ενα τζιπ με οδηγό, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τον κατά δήλωσή του ιδιοκτήτη του κτήματος – και του καταυλισμού – και μεγαλοπαραγωγό φράουλας στη Μανωλάδα, έπεσε με ταχύτητα επάνω στο αυτοκίνητο των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε αυτό και τον άμεσο κίνδυνο τραυματισμού τους.
Ο ίδιος ο παραγωγός και οι συνεργοί του, κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους, άνοιξαν τις πόρτες του οχήματος των απεσταλμένων του «Βήματος», προπηλάκισαν τον Γιώργο Πουλιόπουλο και ξυλοκόπησαν τον Ιάκωβο Χατζησταύρου. Συγκεκριμένα, τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον με γροθιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο πρόσωπο και τη θραύση των γυαλιών μυωπίας που φορούσε, ενώ του απέσπασαν βιαίως τη φωτογραφική μηχανή του.
Κρατούσε την κάρτα μνήμης
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στην Ηλεία, κ. Μάκη Νοδάρο, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει για το περιστατικό την Αστυνομία της περιοχής. Σε λίγη ώρα, κι ενώ οι απεσταλμένοι του «Βήματος» βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από τον μεγαλοπαραγωγό φράουλας και τους συνεργούς του, περιπολικό του αστυνομικού Τμήματος Βάρδας έφτασε στο σημείο. Μετά από παρέμβαση των αστυνομικών, επιστράφηκε η φωτογραφική μηχανή στον Ιάκωβο Χατζησταύρου, αλλά δίχως την κάρτα μνήμης όπου είχε καταγραφεί το ρεπορτάζ, την οποία ο μεγαλοπαραγωγός φράουλας επέστρεψε μόνο ώρες μετά, όταν διαπίστωσε ότι θα κατηγορηθεί και για κλοπή.
Ολοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, καθώς δημοσιογράφος και φωτογράφος εξέφρασαν την πρόθεση να υποβάλλουν μήνυση κατά του μεγαλοπαραγωγού. Πράγματι, υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του για πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση. Ο Ιάκωβος Χατζησταύρου μεταφέρθηκε με περιπολικό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί από την επίθεση στη μύτη, στο αυτί και στο μάτι, όπου του τοποθετήθηκαν δύο ράμματα.
Κατέθεσε και μήνυση!
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κατά δήλωσή του ιδιοκτήτης του κτήματος,ανέφερε ότι θεώρησε τους δημοσιογράφους… «κλέφτες» γι’ αυτό και τους επιτέθηκε με τους «μπράβους» του, παρότι είχαν κάνει γνωστή την ιδιότητά τους τόσο στον επιστάτη του καταυλισμού, όσο και στον ίδιο τον παραγωγό και στους συνεργούς του όταν τους έκλεισαν τον δρόμο. Τόνισε μάλιστα ότι ο χώρος, ο καταυλισμός δηλαδή των βούλγαρων μεταναστών, είναι «ιδιωτικός».
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομικής Διοίκησης Νοτίου Ελλάδας, η οποία ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση, ενώ αναμενόταν να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τον παραγωγό, καθώς υπήρξε εισαγγελλική εντολή για αυταπάγγελτη δίωξη εναντίον του.
Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού όμως, ο μεγαλοπαραγωγός που επιτέθηκε στους απεσταλμένους του «Βήματος» κατέθεσε μήνυση, επικαλούμενος επίθεση των θυμάτων σε αυτόν και στους συνεργούς του(!), φθορά ξένης ιδιοκτησίας(!) και διάφορες πράξεις που, φυσικά, ήταν αναληθείς ως ισχυρισμοί.
Απειλές και στο παρελθόν
Κατά το πρόσφατο παρελθόν και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν δεχτεί επιθέσεις και απειλές από μερίδα παραγωγών της Ηλείας, καθώς πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για το καθεστώς εκμετάλλευσης των μεταναστών σε χωράφια της περιοχής.
Ο διευθυντής της εφημερίδας του Πύργου, «Αυγή», κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο δημοσιογράφος του ANT-1, κ. Κώστας Φλαμής, ο φωτογράφος της «Ελευθεροτυπίας» κ. Γιάννης Λιάκος, ο ανταποκριτής της ίδιας εφημερίδας στην Ηλεία, κ. Μάκης Νοδάρος και η δημοσιογράφος της, κυρία Ντίνα Δασκαλοπούλου, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, κ. Μάριος Λώλος, έχουν δεχθεί κατά καιρούς απειλές, επιθέσεις, μπλόκα(!) από τα ντόπια κυκλώματα κατά τη διάρκεια που έκαναν ρεπορτάζ στη Μανωλάδα. Παρά τις καταγγελίες όμως, όπως η πραγματικότητα απέδειξε, δεν «ιδρώνει» το αυτί τοπικών αρχών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ως αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρξε αντίδραση για τον ξυλοδαρμό των απεσταλμένων του «Βήματος» από τους βουλευτές Ηλείας, παρότι το θέμα είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα (και) στον τοπικό Τύπο.
Διερεύνηση και καταδίκη
Την άμεση διερεύνηση του περιστατικού ζήτησε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ καταδικαστική ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο και στον φωτορεπόρτερ του «Βήματος» εξέδωσαν από κοινού η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Ανακοίνωση καταδίκης του περιστατικού αλλά και της εκμετάλλευσης των μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας εξέδωσαν οι τοπικές οργανώσεις Ηλείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Σύριζα και των Οικολόγων Πράσινων. Εντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση επέδειξαν επίσης ο δικηγορικός σύλλογος και ο τοπικός Τύπος της Ηλείας, καθώς άλλωστε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής έχουν αναδείξει το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια.