Ατυπες αλλά ουσιαστικές απεργίες ξεκινά από την Παρασκευή η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ για να πιέσει την κυβέρνηση να συγκατανεύσει σε 500 προσλήψεις τεχνικών μέσω ΑΣΕΠ.

Η κινητοποίηση των τεχνικών περιλαμβάνει τηναυστηρή τήρηση των κανονισμών που αφορούν σε μέτρα ασφάλειας και στελέχωση συνεργείων καθώς και πιστή εφαρμογή του ωραρίου που σημαίνει εργασία σε πενθήμερο και οκτάωρο κάθε ημέρα, υποχρεωτική λήψη των ρεπό και αποχή από υπερωρίες.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οι συνηθισμένες και καθημερινές βλάβες στο δίκτυο θα καθυστερούν να διορθωθούν οπότε σε περίπου 2-3 ημέρες θα εμφανιστούν διακοπές παροχής στο δίκτυο, ενώ απροσδιόριστο παραμένει το τι θα γίνεται με τις σημαντικές βλάβες στους σταθμούς παραγωγής.

Όλα ξεκινούν από την κυβερνητική απόρριψη του αιτήματος της διοίκησης της ΔΕΗ, για 500 νέες προσλήψεις τεχνικών μέσω ΑΣΕΠ, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί 400 «υπολειπόμενα» άτομα από τον προηγούμενο κύκλο προσλήψεων.

Η αλήθεια είναι ότι 2.349 εργαζόμενοισυνταξιοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ το 2010, ποσοστό περίπου 10% του συνολικού προσωπικού της επιχείρησης. Σήμερα εργάζονται στη ΔΕΗ περίπου 21.500υπάλληλοι, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις κρίθηκαν υπερβολικές κυρίως λόγω «συνταξιοδοτικής ανασφάλειας» που έχει καταλάβει το προσωπικό.

Στη ΔΕΗ όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημαανισοκατανομής του προσωπικού. Σύμφωνα με τη διοίκησητης επιχείρησης, πλεονάζουν εκατοντάδες υπάλληλοι σε διοικητικές θέσεις γραφείου ενώ οι τεχνίτες και οι «μάχιμοι» στις μονάδες παραγωγής που ήταν ούτως ή άλλως λιγότεροι, έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Επίσης, δεν υπάρχει σωστή κατανομή σε εξειδικευμένο προσωπικό επιχειρησιακών θέσεων στη διαχείριση κινδύνου και τις συναλλαγές ενέργειας.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει εσωτερικές μετατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λύση μέχρι κάποιο βαθμό και εξετάζονται από την επιχείρηση. Κάποιες κρούσεις της διοίκησης για εσωτερικές μετατάξεις δεν απέδωσαν αφού ουδείς υπάλληλος γραφείου επιθυμεί να φύγει από αυτό και να μετατραπεί σε μάχιμο τεχνικό γι’ αυτό και το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις.

Επιπλέον αντιδρούν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ επικαλούμενοι τους κανονισμούς εργασίας γι’αυτό και οι μετατάξεις έχουν κολλήσει.

Η λύση προσλήψεων με αναλογία 1 προς 5 επίσης δεν προχωρεί αφού υπολογίζεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι ανά υπηρεσία, ενώ η κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα την πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η δημόσια ασφάλεια.