Η ΕΥΔΑΠ θα τροφοδοτήσει με καθαρό νερό τη Μεσσαπία. Η σοβαρή ρύπανση των υδάτων και του εδάφους με εξασθενές χρώμιο και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα απειλεί την υγεία των περίπου 14.000 κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίας. Γι΄ αυτό χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επισκέφθηκε την περιοχή και δεσμεύθηκε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να έχουν οι πολίτες της Μεσσαπίας πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, πιθανώς από την Υλίκη.
Το 2009 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και ερευνητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έλεγξαν για πρώτη φορά νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής και διαπίστωσαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν παρουσία του εξασθενούς χρωμίου σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 90% του ολικού. Σύμφωνα με την υπουργό, «η ρύπανση αυτή συνδέεται όχι μόνο με ανθρωπογενείς δραστηριότητεςαλλά και με φυσικά αίτια, δηλαδή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εκτεταμένη παρουσία οφιολιθικών πετρωμάτων και νικελολατεριτών, που αποτελούν πηγή χρωμίου στο έδαφος» . Οπως ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε ποσό 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το οποίο θα διατεθεί για τηνάμεση απομάκρυνση επικίνδυνων και μη αποβλήτων και την ασφαλή μεταφορά τους, μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών, σε ειδικούς χώρους επεξεργασίας.
Και στη Χαλκίδα
Το πρόβλημα του επιβαρημένου με βαρέα μέταλλα, εξασθενές χρώμιο αλλά και νιτρικά νερού στην περιοχή της Μεσσαπίας- Νέας Αρτάκης- Πισσώνα «πλησιάζει» επικίνδυνα και τη Χαλκίδα. Η περιοχή βρίσκεται περικυκλωμένη από πολλά μέτωπα ρύπανσης. Νοτιότερα από τη Λάρκο, στον Πισσώνα, περισσότερες από είκοσι χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ν. Ευβοίας, «λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια ανεξέλεγκτα και έχουν δημιουργήσει μια ανεπανόρθωτη ζημιά στα ποτάμια Λήλαντα και Μεσσάπιο, στις αγροτικές εκτάσεις της Μεσσαπίας και στο Ληλάντιο πεδίο, καθώς και στον υδροφόρο ορίζοντα».
Επίσης υπάρχουν πληροφορίες και για μεταφερόμενα τοξικά απόβλητα. Αυτά παράγονται σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων της Βοιωτίας και επιτήδειοι τα αποθέτουν σε εγκαταλελειμμένα νταμάρια ή σε δασικές περιοχές της Μεσσαπίας. Το 2008 και το 2009 κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν περίπου 900 τόνους «ορφανών» αποβλήτων με βαρέα μέταλλα στις περιοχές του δάσους της Τριάδας, της Καμαρίτσας, του Κυπαρισσιού και του δάσους των Ψαχνών.
Τριετής «αμνηστία» στη ΛΑΡΚΟ
Ενας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Μεσσαπίας- αν όχι ο μεγαλύτερος- είναι η ΛΑΡΚΟ, η οποία λειτουργεί στην περιοχή από το 1969. Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις το 1998, όταν μέλη της Greenpeace είχαν καταλάβει για έξι ημέρες τις εγκαταστάσεις της στη Λάρυμνα ζητώντας να σταματήσει η ρύπανση του Βόρειου Ευβοϊκού. Δώδεκα χρόνια μετά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Η ΛΑΡΚΟ έχει μετατρέψει το ορεινό τμήμα της Μεσσαπίας σε σεληνιακό τοπίο με πολλαπλούς ανοιχτούς κρατήρες μεγάλου βάθους, ενώ δεν προχωρεί σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επιπλέον η εξορυκτική δραστηριότητά της μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Οπως δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, έχει υποβληθεί σαφές πρόγραμμα μέτρων συμμόρφωσης της ΛΑΡΚΟ με τριετή χρονικό ορίζοντα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αποκατάσταση των μεταλλευτικών χώρων, άμεση άντληση και επεξεργασία των όξινων απορροών από το σύνολο των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων, υποβολή μελέτης το 2011 για την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος κτλ.