ΠΟΙΟΙ σκότωσαν τον 33χρονο ειδικό φρουρό Χαράλαμπο Αμανατίδη πριν από πέντε χρόνια στην Κηφισιά; Πώς και από ποιους οργανώθηκε η «πρώτη δολοφονία της νέας γενιάς τρομοκρατών», όπως την προσδιορίζει η Αστυνομία; Ποιοι είναι οι κάτοχοι τριών καρτοκινητών τηλεφώνων στους οποίους εστιάστηκε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη διαλεύκανση του εγκλήματος από την αναζήτηση του δράστη σε μια υπόθεση ληστείας σε… φαστ φουντ στην Κηφισιά; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά επιχειρούν να δώσουν χιλιάδες έγγραφα που περιέχονται στον δικαστικό φάκελο της δολοφονίας του ειδικού φρουρού. Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα έγγραφα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και
των δικαστικών αρχών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με επιθέσεις οργανώσεων αντάρτικου πόλης την τελευταία επταετία, μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ, το καλοκαίρι του 2002. Στον ογκώδη φάκελο περιλαμβάνονται 100 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αστυνομικών και άλλων ιδιωτών, ενώ παρατίθενται 55 πορίσματα εγκληματολογικών εργαστηρίων. Η δολοφονία του ειδικού φρουρού σημειώθηκε το ξημέρωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 2005 στην Κηφισιά και την ευθύνη της επίθεσης δεν έχει αναλάβει ως τώρα καμία οργάνωση. Τον Ιούλιο του 2009 εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο 32χρονος αντιεξουσιαστής Νίκος Κουνταρδάς, ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην επίθεση αυτή και έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος.
Η σκηνή της δολοφονίας του ειδικού φρουρού περιγράφεται βήμα προς βήμα στο 13σέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο που συνέταξε στις 26 Ιουνίου 2008- δηλαδή, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση και έναν χρόνο πριν από την ομολογία Κουνταρδά- το 1ο Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
«Την 30.12.2004 και περί ώρα 22.00 ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδηςανέλαβε υπηρεσία σκοπού στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην Κηφισιά.Εντός της οικίας υπήρχε μικρή δεξίωση στην οποία συμμετείχαν ο στρατιωτικός ακόλουθος και η σύζυγός του, καθώς και πέντε προσκεκλημένοι, οι οποίοι αποχώρησαν ως την 3.00
ώρα τής 31.12.2004. Περί την ώρα 3.10 της ιδίας τουλάχιστον δύο άτομα πλησίασαν το φυλάκιο εντός του οποίου ευρίσκετο ο ειδικός φρουρός και, αφού στην αρχή πιθανότατα ο ένας από αυτούς συνομίλησε μαζί του, στη συνέχεια τον πυροβόλησαν αρκετές φορές με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Αμέσως μετά την εγκληματική ενέργειά τους οι δράστες αφαίρεσαν το υπ΄ αριθμόν C295791 ΜΡ5 υπηρεσιακό υποπολυβόλο, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Καρπάθου και Μπακογιάννη και στο οποίο πιθανότατα τους ανέμενε κι άλλο άτομο και απομακρύνθηκαν από το σημείο κινούμενοι επί της οδού Μπακογιάννη προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά» αναφέρεται στο έγγραφο της Αστυνομίας. ▅ Το αυτοκίνητο
Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο εντοπισμός του λευκού αυτοκινήτου στο οποίο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, επιβιβάστηκαν οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς που έριξαν κατά του άτυχου ειδικού φρουρού. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «την 1η Ιανουαρίου 2005, μετά από τηλεφώνημα ιδιώτη στην οδό Πινδάρου στο Μαρούσι, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Νissan Μicra, λευκού χρώματος, ιδιοκτησίας Στ. Δρ., το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες ως μέσον διαφυγής. Για το εν λόγω αυτοκίνητο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στις 29.12.2004 στο Τμήμα Ασφαλείας Ν. Ιωνίας και πιθανόν εκλάπη μεταξύ των ωρών 23.30 ως 9.00 τής 29.12.2004 (δηλαδή,μόλις δύο ημέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση) από την πλατεία Υγείας στον Περισσό».
▅ Τα ευρήματα
Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφονται και τα ευρήματα από τις έρευνες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.
Το πρώτο από αυτά αφορά τους βαλλιστικούς ελέγχους: «Οι συνολικά δέκα κάλυκες που προέρχονται από φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm και οι οποίοι περισυνελέγησαν από τη σκηνή του εγκλήματος έχουν όλοι πυροδοτηθεί από το ένα και το αυτό όπλο. Από τη μορφολογία και τη διάταξη των ιχνών επί των προαναφερθέντων πειστηρίων καλύκων και την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι για την πυροδότησή τους χρησιμοποιήθηκε όπλο με χαρακτηριστικά πιστολιών τύπου SΤΑΥR σειρών Μ&S ή σειράς Μ-1Α διαμε τρήματος 9 mm Ρarabellum ή άλλο όπλο με παρόμοια χαρακτηριστικά τύπου, δυνάμενο να βάλλει φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm Ρarabellum». Αρχικώς είχε ωστόσο εκτιμηθεί ότι ο ειδικός φρουρός είχε πυροβοληθεί από δύο όπλα.
Στο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προσδιορίζεται ακόμη ότι «κατά την εξερεύνηση που έγινε στη σκηνή του εγκλήματος, καθώς και στα αντικείμενα που περισυνελέγησαν από αυτήν, βρέθηκαν επτά τμήματα δακτυλικών και τέσσερα τμήματα παλαμικών αποτυπωμάτων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί». Επιπλέον επισημαίνεται ότι «από τρίχα που βρέθηκε στο κάθισμα οδηγού του αυτοκινήτου διαφυγής εξήχθη γενετικός τύπος SΤR (σ.σ.: δηλαδή, δείγμα DΝΑ) που ανήκει σε άγνωστο άνδρα με συχνότητα εμφάνισης 1/61.678.877».
Η ταυτοποίηση αυτών των οκτώ εγκληματολογικών στοιχείων από τη δολοφονία Αμανατίδη είναι από τα κύρια ζητούμενα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι κανένα από αυτά τα ευρήματα δεν ταυτοποιήθηκε με αποτυπώματα ή δείγμα DΝΑ του Νίκου Κουνταρδά.
▅ Τα τηλέφωνα
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προχώρησαν παράλληλα σε αναλύσεις κλήσεων κινητών τηλεφώνων που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας πριν και μετά από αυτήν. Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «από την ως τώρα επεξεργασία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίαςοι οποίες είναι ανώνυμες καρτοκινητές από τις εταιρείες Vodafone και Cosmote». Με αυτό το δεδομένο μάλισταόπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- ερευνήθηκε και το κατάστημα από το οποίο αγοράστηκαν οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας και η έρευνα για αυτή την υπόθεση που αφορά ανάλυση περισσοτέρων από 100.000 κλήσεις συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
▅ Το κλειδί
Ενα άλλο σημείο που απασχολεί τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αφορά ένα κλειδί που βρέθηκε στον διακόπτη του κλεμμένου οχήματος που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους οι δράστες της επίθεσης. Οπως αναφέρεται, «από την ύπαρξη ρινισμάτων και γράσου στο εσωτερικό του διακόπτη εκκίνησης (μίζας) του οχήματοςσυνάγεται ότι το κλειδί που βρέθηκε πάνω στον διακόπτη κατά την ανεύρεση του οχήματοςκατασκευάστηκε- διαμορφώθηκε εντός αυτού από αδιαμόρφωτο blank κλειδί με τη μέθοδο Ιmpression,προφανώς με τη χρήση λίμας και με τη βοήθεια γράσου,ενώ από τον βαθμό οξείδωσής του εκτιμάται ότι ήταν πρόσφατης διαμόρφωσης. Το αρχικό αδιαμόρφωτο άκοπο κλειδί, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έφερε, είναι αγγλικής προέλευσης- κατασκευής της εταιρείας Davenport Βurgess LΤD – αδιαμόρφωτα κλειδιά της οποίας δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας στη χώρα μας». Η κλοπή αυτοκινήτου με λιμάρισμα «λευκών κλειδιών» είναι σχετικά σπάνια, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που επισημαίνουν ότι η χρήση ενός τέτοιου μέσου προϋποθέτει εμπειρία την οποία έχει διαπιστωθεί ότι διέθεταν κατά το παρελθόν μέλη της 17Ν που είχαν κλέψει αυτοκίνητα με αυτή τη μέθοδο.
Τρία άτομα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής
ΣΕ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑτου αντιεξουσιαστικού χώρου έχει στρέψει σήμερα την προσοχή της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξιχνίαση της δολοφονίας Αμανατίδη. Τα άτομα αυτά, όπως διαπιστώθηκε σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκ των υστέρων, σχεδίαζαν το φθινόπωρο του 2004 τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης οργάνωσης. Θα λειτουργούσε ως τρίτος πόλος της νέας τρομοκρατίας, δίπλα στον «Επαναστατικό Αγώνα» και στη «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», που δρούσαν εκείνη την περίοδο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν βέβαιον ότι οι τρεις δράστες σκόπευαν να κλέψουν το όπλο του ειδικού φρουρού σε μια πρώτη κίνηση επίδειξης στον χώρο του αντάρτικου πόλης με έντονο συμβολισμό, αφού ο Χαράλαμπος Αμανατίδης φρουρούσε τον διάδοχο του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, που ήταν το τελευταίο θύμα της 17Ν. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, οι δράστες αρχικά δεν είχαν στόχο τη δολοφονία του άτυχου 32χρονου αστυνομικού. Μετά την αντίδρασή του, όμως, στην απαίτησή τους να τους παραδώσει το όπλο του, τον πυροβόλησαν και μετά φρόντισαν να εξαφανίσουν το όπλο που έκλεψαν από το θύμα.
Οι αστυνομικοί στην πρώτη φάση της έρευνάς τους εξέτασαν και το ενδεχόμενο συμμετοχής στη δολοφονία ενός 30χρονου αντιεξουσιαστή, ο οποίος λίγες εβδομάδες μετά αναχώρησε για χώρα της Νότιας Αμερικής. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πληροφορίες ότι συμμετέχοντες στη δολοφονία Αμανατίδη είχαν επαφές και με έναν γνωστό ποινικό, ο οποίος συνελήφθη προ ενός μηνός στο Πόρτο Ράφτη, ενώ μετέφερε- άγνωστο σε ποιον- μεγάλη ποσότητα οπλισμού στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του.