Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με επέκταση του προγράμματος διανομής ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές αποφάσισε η κυβέρνηση, σε μια κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα. Τα καλά νέα επεκτείνονται έτσι από τους «καλούς» μαθητές, οι οποίοι ήταν ως σήμερα οι τυχεροί, σε όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου της χώρας. Από την πλευρά του ΠαΣοΚ η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για εντυπώσεις και λόγια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις χρησιμοποίησης των υπολογιστών στα σχολεία και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει πολλές φορές παραπλήσια προγράμματα, από τα οποία δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν τίποτα».

Συγκεκριμένα και όπως ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου, θα διανεμηθεί από τα σχολεία στους γονείς και στους κηδεμόνες κάθε μαθητή της Α΄ τάξης Γυμνασίου ένα κουπόνι αξίας 450 ευρώ. Το κουπόνι αυτό θα αφορά την αγορά του ηλεκτρονικού υπολογιστή για το παιδί τους. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 31 Οκτωβρίου, 126.000 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να διαθέτουν τον δικό τους, προσωπικό, μαθητικό ηλεκτρονικό υπολογιστή για χρήση και στο σχολείο και στο σπίτι.

O υπολογιστής αυτός- όπως ανακοινώθηκε- θα είναι κατάλληλος για μαθητές και θα περιλαμβάνει προεγκατεστημένα μαθήματα και βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ προβλέπει ελεγχόμενη πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον θα διανεμηθούν στα σχολεία και 5.000 «διαδραστικοί πίνακες» (πρόκειται για μια λευκή επιφάνεια αφής, στο μέγεθος ενός παραδοσιακού μαυροπίνακα ή ενός λευκού πίνακα με μαρκαδόρο, η οποία συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν προτζέκτορα με τον οποίο προβάλλεται η εικόνα από τον υπολογιστή στον διαδραστικό πίνακα).

«Είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, ώστε φέτος όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου να μπορούν να έχουν από έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή» δήλωσε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εναν υπολογιστήο οποίος θα τους δώσει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και σε μας να επενδύσουμε στην “ψηφιακή τάξη”, να επενδύσουμε δηλαδή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος της χώρας, δηλαδή των νέων παιδιών».