Γερμανοί φυσικοί στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου κατάφεραν να δουν το ολόγραμμα ενός αντικειμένου που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από έναν router, καταγράφοντας απ’έξω τα σήματα που εξέπεμπε το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.
Συμπέραναν μάλιστα ότι στο μέλλον η ψηφιακή απεικόνιση θα είναι πολύ καλύτερη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταγράφεται βίντεο από τα διάσπαρτα σήματα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά, κρύβει όμως σοβαρούς κινδύνους για το απόρρητο, αφού μπορεί να αποκαλύψει τι βρίσκεται μέσα σε ένα χώρο, ακόμα και όταν το σήμα είναι κρυπτογραφημένο.
«Ακτινογραφία» του χώρου;
Οι Φίλιπ Χολ και Φρίντεμαν Ράινχαρτ κατάφεραν να σχηματίσουν την ψηφιακή απεικόνιση ενός αλουμινένιου λεπτού σταυρού πλάτους ενός μέτρου, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο και απείχε περίπου ένα μέτρο από τον router που εξέπεμπε στο σήμα Wi-Fi.
Προς το παρόν, η απεικόνιση δεν είναι πολύ καθαρή, μπορεί όμως να καταλάβει κανείς σε τι αφορά. Η τεχνική επιδέχεται βελτίωσης κυρίως σε ότι αφορά τη συσκευή λήψης των σημάτων – θα μπορούσαν για παράδειγμα να αναλάβουν τη συλλογή των σημάτων δύο συσκευές. Επιπλέον, στο μέλλον το νέο πρότυπο Wi-Fi 802.11ad θα επιτρέπει την καλύτερη αποτύπωση του σήματος σε μεγαλύτερο εύρος ζώνης και θα μειώσει την παραμόρφωση της εικόνας του εσωτερικού χώρου από αντανακλάσεις ή παρεμβολές.
Μια χρήσιμη εφαρμογή της αξιοποίησης των σκόρπιων σημάτων της ασύρματης μετάδοσης Wi-Fi θα ήταν η πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους, εντούτοις οι επιστήμονες επισημαίνουν στον ίδιο βαθμό το θέμα που εγείρει η διαπίστωσή τους για το απόρρητο, αφού τα σήματα είναι αποκαλυπτικά για τον χώρο από τον οποίο εκπέμπονται, ακόμα και όταν η επικοινωνία γίνεται με κρυπτογράφηση.
Newsroom ΔΟΛ