Το δόντι του μεγαλύτερου καρχαρία που εκτιμάται ότι έζησε στην Γη και τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν από περίπου 30 εκατ. χρόνια, εντόπισε τυχαία ένας άνδρας στις όχθες του ποταμού Κούπα, στην Κροατία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ζάγκρεμπ, το δόντι ανήκε όπως όλα δείχνουν στον μεγαλόδοντα καρχαρία (Carcharodon Megalodon) – ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία το οποίο εκτιμάται ότι έζησε 28-1,5 εκατ. χρόνια πριν κατά την Καινοζωϊκή εποχή και έφτανε σε μήκος τα 16-18 μέτρα και σε βάρος τους 30-100 τόνους (ανάλογα με το μέγεθός του).
Ο μοχθηρός γίγαντας των θαλασσών, θεωρείται ως ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοβόρα είδη στην ιστορία των σπονδυλωτών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο προϊστορικός καρχαρίας θα μπορούσε να αποτελεί μακρινό συγγενή του μεγάλου λευκού καρχαρία, εξαιτίας της ομοιότητας μεταξύ των δύο ειδών.
Το μαύρο δόντι εντοπίστηκε από τον Στιέπαν Σούτσεκ στις όχθες του ποταμού Κούπα κοντά στο χωριό Ποκούπσκο, περίπου 60 χλμ. από το Ζάγκρεμπ.
Το δόντι του μεγαλόδοντα που βρέθηκε στην Κροατία
Προηγούμενα ευρήματα
Απολιθώματα σπονδύλων και δοντιών μεγαλοδόντων έχουν κατά καιρούς έρθει στο φως. Ενα από τα πιο καλοδιατηρημένα ευρήματα που ανήκαν στο συγκεκριμένο είδος, είναι μια σπονδυλική στήλη που είχε εντοπιστεί στην λεκάνη της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, το 1926.
Η σπονδυλική στήλη αποτελούνταν από 150 σπονδύλους, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει σε διάμετρο τα 15,5 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα μεγαλύτεροι σε μέγεθος σπόνδυλοι μεγαλόδοντα.
Το 1983, μια άλλη μερικώς διατηρημένη αλλά παρόλα αυτά συνδεδεμένη σπονδυλική στήλη αποτελούμενη από 20 σπονδύλους με διάμετρο 23 εκ. άλλου μεγαλόδοντα είχε βρεθεί στην Δανία.
Με γκρι χρώμα το μέγιστο μέγεθος του μεγαλόδοντα καρχαρία, με κόκκινο το μέσο μέγεθός του, με μοβ χρώμα ο φαλαινοκαρχαρίας και τέλος με πράσινο, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας
Γίγαντες των θαλασσών
Το 2009 ομάδα αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα είχε εντοπίσει απολιθώματα σπονδύλων (μεγέθους μεγαλύτερου από μια ανθρώπινη παλάμη ο καθένας) λίγο έξω από το Τέξας, τα οποία εκτιμάται ότι ανήκαν σε έναν άλλον θαλάσσιο «τρομοκράτη» που έζησε πριν από 100 εκατ. χρόνια.
Ερευνώντας προηγούμενα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο μάλλον για το θαλάσσιο τέρας Leptostyrax marcorhiza, της πρώιμης Κρητιδικής περιόδου και μήκους 6-10 μέτρων, απολιθώματα του οποίου είχαν επίσης βρεθεί το 1997 στο Κάνσας.
Τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «PLoS ONE».