Μια καινοτόμο συσκευή που θα θυμίζει πρέσα –το γνωστό σίδερο κομμωτικής που ισιώνει την… ατίθαση κόμη –και με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα βάφει τα μαλλιά στο πέρασμά της οραματίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ.
Η βαφή των μαλλιών, ως γνωστόν, έχει μακρά ιστορία. Από τα χρόνια της αρχαιότητας τα μαλλιά αποτελούσαν σύμβολο ομορφιάς και όχι μόνο. Οι αρχαίοι Eλληνες και οι Ρωμαίοι εφάρμοζαν χένα στα μαλλιά τους χαρίζοντάς τους ένα κοκκινωπό χρώμα, ενώ οι Aραβες έκαναν κούρα με ειδικές αλοιφές που περιείχαν υδροξείδιο του ασβεστίου για φυσικό ίσιωμα.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία των βαφών παρουσιάζει ραγδαίες εξελίξεις, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οδηγώντας σε προϊόντα πιο φιλικά προς τη φυσιολογία της τρίχας, οι φόβοι των ειδικών γύρω από τις επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες που περιέχουν παραμένουν.
Βαφή σε ένα… πέρασμα


Η συσκευή που οραματίζονται οι αμερικανοί επιστήμονες θα βασίζεται στη νανοτεχνολογία με τη βοήθεια της οποίας μπορεί κανείς να «τυπώσει» σχέδια στα μαλλιά ή να τους αλλάξει γενικότερα χρώμα.
Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της μεθόδου περίθλασης μιας κατευθυνόμενης ακτίνας ιόντων σε μια τούφα από καστανά μαλλιά, οι ειδικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ανταύγειες. Χρησιμοποιώντας τη Σπείρα του Αρχιμήδη –μια σπειροειδή καμπύλη με σταθερή απόσταση μεταξύ των δύο διαδοχικών περιελίξεων, γνωστή και ως επίπεδη έλικα –και μοτίβα μαθηματικών υπερβολών, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιφέρουν αλλαγές ως προς το χρώμα της τρίχας.
Η τεχνολογία αυτή, αναφέρουν, θα μπορούσε να ενσωματωθεί μελλοντικά σε καταναλωτικά προϊόντα και συγκεκριμένα σε ηλεκτρικές συσκευές προκειμένου οι καταναλωτές να αλλάζουν εύκολα και γρήγορα το χρώμα των μαλλιών τους. Ιδανικός «υποψήφιος» για κάτι τέτοιο θα ήταν, για παράδειγμα, μια πρέσα μαλλιών.
Προσωρινό ή μόνιμο αποτέλεσμα;


Κατά τους ειδικούς, μέσω της απλής αλλαγής των ειδικών κεφαλών στη φουτουριστική συσκευή, ο χρήστης θα είναι σε θέση να επιτυγχάνει διαφορετικό χρωματικό αποτέλεσμα, με διαφορετική διάρκεια.
«Ενας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τοποθετηθεί η συσκευή απευθείας επάνω στην τρίχα. Κάτι τέτοιο θα έχει πιο μόνιμο αποτέλεσμα μέχρι η τρίχα να μεγαλώσει και το χρώμα να «κατέβει»» εξηγεί ο καθηγητής Mηχανικής δρ Ζαΐντ Λέζεμαν.
«Ο άλλος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια συνοδευτική μαλακτική κρέμα η οποία θα τοποθετείται πριν από την εφαρμογή ως βάση και θα προσφέρει στην τρίχα μια προστατευτική επίστρωση πολυμερών. Μετά ο χρήστης θα εφαρμόζει το σχέδιο ή το χρώμα που θέλει, το οποίο θα μπορεί να «σβήσει» με ένα απλό λούσιμο. Κάτι τέτοιο θα του προσέφερε δηλαδή τη δυνατότητα να κάνει μια προσωρινή αλλαγή» προσθέτει ο ίδιος.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications».

HeliosPlus