Μικρές «λακκούβες» στον πάτο του κολονάτου ποτηριού, κάνουν τη σαμπάνια ακόμη πιο αφρώδη επηρεάζοντας τη γεύση της, υποστηρίζει νέα μελέτη γάλλων ερευνητών.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ρεμς, διαπίστωσαν ότι μικροσκοπικά βαθουλώματα χαραγμένα στον πάτο ενός ποτηριού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση του ποτού στο στόμα μας. Όπως φάνηκε στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο ανισόπεδος πάτος οδηγούσε στην απελευθέρωση πτητικών ουσιών κατά το σκάσιμο των φυσαλίδων στην επιφάνεια του ποτού, προσφέροντας στον δοκιμαστή ένα μοναδικό μπουκέτο αρωμάτων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα αρώματα ενισχύουν τη γεύση, με πρωταγωνίστριες τις φυσαλίδες, οι οποίες σκάζοντας στην επιφάνεια της γλώσσας προκαλούν μια ανεπαίσθητη αίσθηση αρωματικού γαργαλητού το οποίο «ταξιδεύει» μέχρι τα ρουθούνια. Χαράσσοντας την απόλαυση
Οι ερευνητές χάραξαν με τη βοήθεια λέιζερ, τον πάτο ποτηριών σαμπάνιας. Οι μικροσκοπικές «λακκούβες» που δημιούργησαν φάνηκε να παγιδεύουν τον αέρα την ώρα που ο εκλεκτός αφρώδης οίνος χυνόταν στα ποτήρια. Είδαν λοιπόν ότι 50-87 μικροσκοπικές «λακκούβες» προκαλούσαν πολύ έντονη «κινητικότητα» φυσαλίδων. Δέκα «λακκούβες» φάνηκε να προκαλούν ανεπαίσθητη κινητικότητα, ενώ 30 «λακκούβες» στον πάτο του ποτηριού της σαμπάνιας, φάνηκε να προκαλούν το σωστό… γευσιγνωστικό ερέθισμα.
«Η εμπειρία της απόλαυσης ενός ποτηριού σαμπάνια, συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα αυτά, τόσο πιο έντονο είναι το γαργαλητό που νιώθουμε στη γλώσσα όταν την πίνουμε» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ζεράρ Λιζέ-Μπελέρ. «Ένα ποτήρι σαμπάνια με χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, θα είναι λιγότερο αφρώδες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη γευστική απόλαυση του ποτού» προσθέτει ο ειδικός.
Τα ευρήματα της «αρωματικής» μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Food Research International».