Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική τεχνολογία απεικόνισης η οποία ενσωματωμένη σε διάφορες συσκευές μπορεί να δείχνει τι υπάρχει μέσα σε τοίχους και ξύλινες επιφάνειες ή κάτω από το δέρμα! Οι εφαρμογές είναι πολλές. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό καλωδίων, για την πιστοποίηση αυθεντικότητας αντικειμένων ή ακόμη και τον εντοπισμό όγκων σε ασθενείς.
Τα «αποκαλυπτικά» Terahertz
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάλας ανακάλυψαν έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τη μπάντα terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, δηλαδή το τμήμα μεταξύ των μικροκυμάτων και του υπέρυθρου φωτός. Η μέθοδος που ανέπτυξαν οι ερευνητές εκμεταλλεύεται τη μπάντα terahertz με τρόπο ανάλογο με αυτόν που τα γυαλιά νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν τις υπέρυθρες ακτίνες του φωτός. Η χρήση της μπάντας terahertz είχε επιτευχθεί και παλαιότερα αλλά η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο που κάνει ευκολότερη αλλά και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος την ενσωμάτωση της σε διάφορες συσκευές.
«Καταφέραμε να κάνουμε αξιοποιήσιμες εμπορικά ορισμένες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες. Οι δυνατότητες και οι εφαρμογές είναι πολλές όπως για παράδειγμα, στον ιατρικό τομέα όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν συσκευές που θα σώζουν ζωές» αναφέρει ο καθηγητής Κένεθ Ο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συσκευών που εντοπίζουν καρκινικούς όγκους ή κάνουν διαγνώσεις αναλύοντας την ανάσα του εξεταζόμενου.
Οι εφαρμογές
Πολύτιμος σύμμαχος στην αξιοποίηση της μπάντας terahertz είναι μια νέα μέθοδος δημιουργίας μικροτσίπ, η CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) με την οποία θα διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας σε συσκευές καθημερινής χρήσης όπως παραδείγματος χάριν τα κινητά τηλέφωνα. Ενα κινητό τηλέφωνο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να δείχνει στον κάτοχο του τι υπάρχει πίσω από εμπόδια ή διάφορες επιφάνειες.
Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στον τομέα των κατασκευών και επισκευών δίνοντας εικόνα μέσα σε τοίχους, σωλήνες κ.λ.π.. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αντικειμένων όπως π.χ τα χαρτονομίσματα. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βρει εφαρμογές στον τομέα της ασύρματης επικοινωνίας. «Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εφαρμογές που ακόμη δεν έχουμε καν σκεφτεί » αναφέρει ο καθηγητής Ο.
Επειδή, όπως είναι ευνόητο, εγείρονται επίσης θέματα ασφαλείας (παρακολούθηση κ.λ.π.) και γενικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων, οι ερευνητές αναπτύσσουν την τεχνολογία έτσι ώστε μια συσκευή που τη διαθέτει να πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον στόχο.