Ένας κοινός ανιχνευτής μετάλλου χειρός μπορεί να «διαβάσει» ένα χαρτονόμισμα από απόσταση τριών εκατοστών, ανακάλυψαν φυσικοί στις ΗΠΑ.
Οι Κρίστοφερ Φούλερ και Αντάο Τσεν από το Πανεπιστήμιο της Ουόσινγκτον, στο Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες δεσμίδες χαρτονομισμάτων – και συγκεκριμένα δολαρίων – λόγω της μαγνητικής μελάνης που φέρουν στην επιφάνειά τους, συγκεντρώνουν αρκετό μαγνητικό υλικό ώστε είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ανίχνευσή τους.
Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές ώστε να εντοπίζουν τα άτομα που προσπαθούν να περάσουν μαύρο χρήμα από τα σύνορα.
«Σκανάροντας» το μαύρο χρήμα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλου χειρός, μπορούσαν να «διαβάσουν» ένα χαρτονόμισμα τους ενός δολαρίου από απόσταση τριών εκατοστών ακόμα και αν αυτό βρισκόταν κρυμμένο πίσω από άλλα υλικά όπως π.χ. πλαστικό, χαρτόνι ή ύφασμα. Προσθέτοντας στη συνέχεια χαρτονομίσματα των πέντε δολαρίων, είδαν ότι το σήμα αυξανόταν σε σημείο που τους επέτρεπε να μετρούν τον ακριβή αριθμό τους.
Διευκρινίζουν παρόλα αυτά ότι η μετατροπή των στοιχείων αυτών σε πραγματική χρηματική αξία αποτελεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία καθώς τα χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας «κουβαλούν» την ίδια ποσότητα μαγνητικής μελάνης στην επιφάνειά τους.
Μεγαλύτεροι ανιχνευτές μετάλλου, όπως π.χ. τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανίχνευση μετρητών. Σύμφωνα με τους ερευνητές όμως, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ήταν πιο δύσκολο καθώς μηχανήματα τέτοιου μεγέθους θα δέχονταν περισσότερες παρεμβολές.
«Τα ευρήματά μας χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη» τονίζει ο Τσεν. Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, παρόλα αυτά, αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Άμυνα, την Ασφάλεια και την Ανίχνευση (SPIE), που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Απριλίου, στη Βαλτιμόρη.