Επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι η Ανταρκτική έχει αρχίσει να ψηλώνει γεγονός που οφείλεται στο συνεχές λιώσιμο των πάγων. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η παγωμένη ήπειρος μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά και παρομοιάζουν το φαινόμενο με την διαδικασία δημιουργίας του σουφλέ τυριών!
Το φαινόμενο του στρώματος
Επιστήμονες του Jet Propulsion Laboratory μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα των τελευταίων 15 ετών από την Ανταρκτική και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές περιοχές που φαίνεται ότι ψηλώνουν. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε ορισμένα σημεία στα όρη Ελσγουορθ που φαίνεται ότι ψηλώνουν κατά περίπου 5 χιλιοστά ετησίως. Υποολογίζεται ότι η Ανταρκτική χάνει 200 γιγατόνους πάγου ετησίως. Ένας γιγατόνος ισούται με ένα δισεκατομμύριο τόνους.
Οι ήπειροι της Γης «κάθονται» πάνω σε ένα παχύρευστο μάγμα με αποτέλεσμα ο πάγος να πιέζει το μάγμα και να υποχωρεί με τρόπο ανάλογο που συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο τοποθετείται σε ένα στρώμα. Όταν το αντικείμενο αφαιρεθεί από το στρώμα αυτό φυσικά ανασηκώνεται. Αυτό εκτιμούν οι επιστήμονες της NASA ότι συμβαίνει στην Ανταρκτική αλλά και στην Γροιλανδία. Μάλιστα στην Γροιλανδία το φαινόμενο είναι πιο έντονο αφού η απώλεια των πάγων εκεί είναι 300 γιγατόνοι ετησίως ενώ το ανασήκωμα της επιφάνειας υπολογίζεται στα 4 εκατοστά ετησίως.