Ο δορυφόρος Cryosat ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση των πάγων στις αρκτικές περιοχές δημιουργώντας τον πρώτο σχετικό χάρτη. Η δημιουργία του θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν αποτελεσματικότερα τις κλιματικές αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο κοντινό και απώτερο μέλλον.
Η έκταση αλλά και το πάχος των πάγων της Αρκτικής αποτελεί αντικείμενο επισταμένης επιστημονικής έρευνας τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε αναπτυχθεί τεχνολογία παρατήρησης και μελέτης από το Διάστημα. Τελικά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε πέρυσι τον Cryosat που διαθέτει τα απαραίτητα όργανα καταγραφής και μετρήσεων.
Ο Cryosat
Ο δορυφόρος περιστρέφεται σε απόσταση περίπου 700 χλμ γύρω από την Γη και διαθέτει υπερσύγχρονα ραντάρ που προσφέρουν ακριβείς μετρήσεις του πάχους των πάγων. Οι επιστήμονες μελετώντας τα δεδομένα που στέλνει ο δορυφόρος θα μπορούν να εκτιμήσουν την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στο λιώσιμο των πάγων και αντίστροφα.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μπορεί να βρει απάντηση από την λειτουργία του Cryosat είναι το αν και σε ποιό βαθμό η συρρίκνωση των πάγων επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο χάρτης
O χάρτης που δημιούργησε ο δορυφόρος βασίζεται σε παρατηρήσεις και μετρήσεις του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αλλά οι επιστήμονες που επεξεργάζονται τα στοιχεία που στέλνει ο Cryosat αναφέρουν ότι η παρατήρηση συνεχίζεται και ο χάρτης θα ανανεώνεται σε μόνιμη βάση δημιουργώντας έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο στην μελέτη των κλιματικών αλλαγών.
«Οι παρατηρήσεις του δορυφόρου είναι πολύτιμες γιατί κάποιες φορές οι άνεμοι είτε διασκορπίζουν σε διάφορες κατευθύνσεις ποσότητες πάγου είτε τις συσσωρεύουν σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι οι πάγοι έχουν λιώσει. Χρειαζόμαστε λοιπόν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κυρίως τα δεδομένα από το πάχος των πάγων για να έχουμε ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει» δήλωσε στο BBC ο Ντάνκαν Γουίνγκχαμ, επικεφαλής της αποστολής του Cryosat.