Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή ενός προηγμένου συστήματος επικοινωνίας με τα δελφίνια. Το σύστημα αναπτύσσεται σε ερευνητικό κέντρο της Φλόριδα που επικεντρώνεται στην μελέτη των δελφινιών και την ανάπτυξη μεθόδων επικοινωνίας ανάμεσα σε μας και εκείνα.
Το σύστημα αποτελείται από υδρόφωνα που εντοπίζουν τους ήχους που κάνουν τα δελφίνια και τους μεταδίδουν σε ένα «υποβρύχιο» υπολογιστή που έχει μαζί του κάποιος δύτης. Ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί τους ήχους και παράγει απαντήσεις επιτρέποντας έτσι σε ανθρώπους και δελφίνια να επικοινωνήσουν σε μια κοινή γλώσσα.
Ο «μεταφραστής»
Το σύστημα που ονομάζεται CHAT (Cetacean Hearing and Telemetry) ανέπτυξαν οι επιστήμονες που μετέχουν στο Wild Dolphin Project σε συνεργασία με επιστήμονες που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να δημιουργήσουν οκτώ λέξεις και έννοιες σε ήχους τους οποίους θα κατανοήσουν τα δελφίνια και θα ανταποκρίνονται σε αυτούς.
Πρόκειται για απλές λέξεις όπως «φύκη» ή έννοιες όπως «ακολούθησε μας» κ.α. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το σύστημα επικοινωνίας που ανέπτυξαν έχει πολλές ελπίδες να λειτουργήσει επειδή θα χρησιμοποιηθεί στα δελφίνια που ζούνε στο κέντρο τα οποία έχουν εκπαιδευτεί επί μακρόν στην επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο.
Θέλουν όμως να χρησιμοποιήσουν αυτή την πρώτη εκδοχή του συστήματος ως μια πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπίζει και να αποκωδικοποιεί τους ήχους που κάνουν τα δελφίνια που ζουν ελεύθερα στην φύση.