Αμερικανοί ερευνητές καταγράφουν μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που συνοδεύει τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Αναλύοντας 60 μελέτες και ιστορικά δεδομένα εκατοντάδων ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλιματικές μεταβολές στη Γη και ειδικά η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέονται με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων μαζικής βίας και ειδικότερα με την εκδήλωση εμφυλίων πολέμων.
Τα ποσοστά της βίας
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού που ζουν σε ίδιες περιοχές του πλανήτη ως το μέσον του αιώνα μας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Αν δεν υπάρξει τρόπος να εμποδιστούν οι κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας εκτιμώντας ότι θα είναι προοδευτικά όλο και πιο βίαιο.
Σημειώνουν επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Ινδία σε περιόδους ξηρασίας και την αύξηση των ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκλημάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια των περιόδων καύσωνα, καθώς και τις αυξημένες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική αιτία της αύξησης της βίας είναι το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους πιο αγχώδεις, νευρικούς και επιθετικούς.
Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε πάντως με σχετική επιφύλαξη τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». Κάποιοι ειδικοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως κατά καιρούς και κατά τόπους (π.χ. στην Αφρική) έχει υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Άλλοι ειδήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι αναφέροντας πως με δεδομένο ότι ο άνθρωπος είναι από τα πλέον προσαρμοστικά είδη, θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επικείμενες μεταβολές χωρίς να υπάρξουν πολλές και σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες.