Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά συνεχώς τον Ηλιο και καταγράφει τη δραστηριότητα και τα φαινόμενα του εντόπισε και φωτογράφισε τη πρώτη έκλαμψη του μητρικού μας άστρου στη νέα χρονιά. Η έκλαμψη εκδηλώθηκε στις 12 Ιανουαρίου και ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσης ισχύος και δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.
Το φαινόμενο
Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.
Ηλιακό μετεωρολογικό δελτίοΜε τα τεχνολογικά όπλα που είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση του οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να κάνουν προβλέψεις για τις «καιρικές συνθήκες» Ηλιου σε 24ωρη βάση. Αναπτύχθηκε ένα νέο σύστημα, το FLARECAST (πρόβλεψη έκλαμψης), το οποίο αναλύοντας τα δεδομένα των διαφόρων επίγειων και διαστημικών οργάνων – κυρίως του SDO – θα μπορεί να παρέχει μετεωρολογικές προβλέψεις και δεδομένα για τον Ηλιο κάθε 60 δευτερόλεπτα! Οπως είναι ευνόητο το σύστημα αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα τους ειδικούς να προβλέπουν πότε θα κάνει την εμφάνιση της μια έκλαμψη, τι ένταση θα έχει και αν απειλεί τον πλανήτη μας.