Και οι πέντε πλανήτες που είναι ορατοί στο γυμνό μάτι κάνουν την εμφάνισή τους αυτό το μήνα μαζί με έναν περαστικό επισκέπτη, τον κομήτη Lovejoy Q2. Καιρού επιτρέποντος, βγείτε έξω το απόγευμα, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, για να θαυμάσετε τον Ερμή, τον Άρη την Αφροδίτη και τον Δία. Αν πάλι είστε πρωινός τύπος, ο Κρόνος θα σας περιμένει λίγες ώρες πριν από την ανατολή.
Πλανητικός χορός
Θα πρέπει να είστε γρήγοροι για να προλάβετε να δείτε τον Ερμή, επισημαίνει στον Guardian ο Γκλεν Ρόμπερτς της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας του Καναδά. Ο μικρός πλανήτης, ο οποίος διακρίνεται οριακά με γυμνό μάτι στο νοτιοδυτικό ουρανό, βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο και κατεβαίνει κάτω από τον ορίζοντα περίπου 75 λεπτά μετά τη δύση.
Δίπλα στον Ερμή, ελαφρώς στα αριστερά του, θα βρίσκεται η λαμπερή Αφροδίτη, η οποία δύει λίγη ώρα αργότερα. Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου οι δύο πλανήτες θα έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους και θα σχηματίζουν ένα τρίγωνο μαζί με τη Σελήνη. Ο Άρης, πάνω και αριστερά από τον Ερμή και την Αφροδίτη, θα παραμένει στον ουρανό για περίπου ένα δίωρο μετά τη δύση των δύο άλλων πλανητών. Δείτε την ημισέληνο λίγο πάνω και δεξιά από τον Άρη στις 22 Ιανουαρίου.
Περίπου δύο ώρες μετά την ανατολή, ο Δίας ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό και φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό από τις δύο μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Μακράν το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά το φεγγάρι, ο γίγαντας του Ηλιακού Συστήματος παραμένει ορατός στα δυτικά μέχρι την ανατολή του Ήλιου.
Ο Κρόνος, πάλι, έχει άλλο ωράριο. Μπορείτε να τον δείτε μερικές ώρες πριν την ανατολή στα νοτιοανατολικά. Λίγο κάτω από τον Κρόνο θα βρίσκεται το άστρο Αντάρης, το πρώτο άστρο του αστερισμού του Σκορπιού, ένας ερυθρός γίγαντας με διάμετρο 883 μεγαλύτερη από του Ήλιου. Το όνομα του άστρου σημαίνει αντίπαλος του Άρη, λόγω της λαμπρότητας και του παρόμοιου κοκκινωπού χρώματος.
Στο βορεινό ουρανό το μεγάλο αξιοθέατο είναι ο κομήτης Lovejoy Q2, ο οποίος θα είναι ορατός με γυμνό μάτι όλο τον Ιανουάριο στις περιοχές χωρίς φωτορύπανση. Ο καλύτερος τρόπος να τον εντοπίσετε είναι να βρείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα και να κοιτάξετε λίγο πιο χαμηλά στον ουρανό. Με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο διακρίνεται το πρασινωπό χρώμα της κόμης του.
Διαβάστε επίσης:
Και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Στις 4 Ιανουαρίου η Γη πέρασε το περιήλιο, τη μικρότερη απόστασή της από τον Ήλιο. Λόγω της μειωμένης απόστασης από το μητρικό μας άστρο, το νότιο ημισφαίριο της Γης, το οποίο είναι στραμμένο προς τον Ήλιο αυτή την εποχή, απολαμβάνει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι.