Ηταν γνωστό ότι η κοσμική ακτινοβολία είναι πολύ πιθανό να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον αναπαραγωγικό μηχανισμό του ανθρώπου. Είναι όπως φαίνεται πιθανό να υπάρχει ένας ακόμη εχθρός της γονιμότητας στο Διάστημα. Πρόκειται για τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας αφού σε πειράματα που έχουν ήδη διεξαχθεί σε ζώα δείχνουν ότι η μηδενική βαρύτητα προκαλεί βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής. Ενα νέο πείραμα διεξάγεται τώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Νέα πειράματα
Η NASA θέλοντας να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος διεξάγει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νέας πειράματα με ποντίκια. Το 1979 οι Ρώσοι έστειλαν στο Διάστημα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια τα οποία όπως αποδείχτηκε για κάποιο λόγο δεν προσπάθησαν ποτέ να ζευγαρώσουν. Σε μια μεταγενέστερη μελέτη τοποθετήθηκαν ποντίκια σε (προσομοιωμένες) συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και διαπιστώθηκε ότι διακόπηκε η παραγωγή σπέρματος στα αρσενικά ποντίκια.
«Δεν έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία που να δείχνουν αν και σε τι ποσοστό αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στον αναπαραγωγικό μηχανισμό των ζώων αντανακλάται και στον άνθρωπο. Βλέπουμε όμως σοβαρές παρενέργειες στα ζώα. Ισως ένας αστροναύτης που θα επιστρέψει στη Γη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην παραγωγή σπέρματος και να ξεγελαστεί αφού μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του. Για αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διερευνήσουμε» δήλωσε σε επιστημονικό συνέδριο ο Τζόσεφ Τας καθηγητής του Τμήματος Μοριακής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Να σημειωθεί ότι μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη σύνθεση του πρώτου πληρώματος μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη είναι αυτό να αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα για να εξαφανιστεί ο όποιος… αναπαραγωγικός κίνδυνος.