Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Διαπίστωσαν ότι μέρος της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα πηγαίνει στον Χάροντα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν αυτό το φαινόμενο στο Σύμπαν.
Το άζωτο που πλέει στο Διάστημα
Μπορεί ο Πλούτωνας να υποβαθμίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην κατηγορία των πλανητών-νάνων αλλά είναι το επίκεντρο ενός συστήματος που αποτελείται από πέντε δορυφόρους. Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο Πλούτωνας έχει θερμότερη, παχύτερη και πιο σύνθετη ατμόσφαιρα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές κάποια αέρια της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα κυρίως άζωτο διαρρέει στο Διάστημα.
Ο Χάροντας βρίσκεται πιο κοντά στον Πλούτωνα από ότι η Σελήνη στη Γη και έτσι η βαρύτητα του δορυφόρου τραβάει κοντά του το άζωτο και το αέριο γίνεται μέρος της δικής του ατμόσφαιρας. «Το φαινόμενο υπήρχε στα θεωρητικά μοντέλα αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στον πραγματικό κόσμο» αναφέρουν οι ερευνητές. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Icarus».