Πριν από λίγες εβδομάδες το Curiosity, ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Αρη, βρήκε ένα παράξενο μορφολογικά πέτρωμα. Το πέτρωμα, μια μικρή πέτρα λίγων εκατοστών για την ακρίβεια, απέκτησε και «μυστηριακές» διαστάσεις αφού εμφανίστηκε ξαφνικά σε ένα σημείο από όπου λίγες ημέρες νωρίτερα είχε περάσει και φωτογραφίσει το Curiosity. Η NASA ανακοίνωσε ότι έχει πλέον στη διάθεση της στοιχεία για την προέλευση και τη σύσταση του πετρώματος.

Δείτε σχετικά:
Πέτρωμα «X-Files» μελετά το Curiosity


Το πέτρωμα

Στις 8 Ιανουαρίου έφτασαν στους υπολογιστές των επιτελών της αποστολής του Curiosity νέες εικόνες που είχε καταγράψει το ρομπότ. Το Curiosity είχε φωτογραφίσει εκ νέου κάποια σημεία από τα οποία είχε περάσει το προηγούμενο διάστημα. Οι υπεύθυνοι της αποστολής έμειναν έκπληκτοι όταν σε μια από τις φωτογραφίες είδαν να εμφανίζεται μια μικρή αλλά ιδιαίτερα περίεργη μορφολογικώς πέτρα σε ένα σημείο στο οποίο στις προηγούμενες φωτογραφίες η πέτρα ήταν… άφαντη.

Η πέτρα έχει σχήμα που θυμίζει ντόνατ με λευκό περίγραμμα και καφετί κέντρο. Η πρώτη εικασία των ειδικών της NASA ήταν πως η πέτρα βρισκόταν λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο που φωτογράφισε το Curiosity. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στο πρώτο πέρασμα του Curiosity από το επίμαχο σημείο, η μικρή πέτρα «μπλέχτηκε» στις ρόδες του ρομπότ το οποίο κατά την κίνησή του την ώθησε στο σημείο που είχε προηγουμένως φωτογραφίσει.

Θραύσμα και νερό

Μετά τον εντοπισμό της πέτρας, οι επιτελείς της NASA έστειλαν το Curiosity για να τη μελετήσει ενώ παράλληλα «σάρωσαν» τη γύρω περιοχή. Από τη μελέτη και τις αναλύσεις που έγιναν κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα. Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών της NASA είναι ότι η «παράξενη» πέτρα αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου πετρώματος το οποίο έσπασε και εκείνη παρασύρθηκε από τις ρόδες του ρομπότ καταλήγοντας στο επίμαχο σημείο των φωτογραφίσεων.

Οι αναλύσεις που διεξήγαγαν τα όργανα του Curiosity αποκάλυψαν την παρουσία μαγγανίου και θείου, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υδατοδιαλυτές ουσίες συγκεντρώθηκαν στον βράχο λόγω της δράσης του νερού. Οι ειδικοί της NASA εικάζουν ότι αυτή η γεωλογική διεργασία συνέβη σχετικά πρόσφατα στο υπέδαφος του Αρη και στη συνέχεια υπήρξε διάβρωση στον βράχο με αποτέλεσμα να αποσπαστούν κάποια τμήματά του, ένα εκ των οποίων ήταν αυτό που τελικά κατέληξε στις ρόδες του Curiosity.