Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα από τον Κόκκινο Πλανήτη εντόπισε και μελετά το Curiosity. Ο ρομποτικός εξερευνητής βρήκε ένα παράξενο μορφολογικά πέτρωμα το οποίο έχει αρχίσει να αναλύει με τα ειδικά όργανα που διαθέτει. Οι ειδικοί της NASA δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο και τα πρώτα δεδομένα που στέλνει το ρομπότ για το πέτρωμα κάνει την έκπληξη τους ακόμη μεγαλύτερη.
Εκτός από ενδιαφέρον το πέτρωμα αποκτά και «μυστηριακές» διαστάσεις αφού εμφανίστηκε ξαφνικά σε ένα σημείο που πριν από λίγες μέρες το Curiosity είχε φωτογραφήσει και δεν υπήρχε εκεί.
Ζητούνται απαντήσεις
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή είμαστε μπερδεμένοι» δηλώνουν οι επιστήμονες της NASA. Τα μέλη της αποστολής του Curiosity που μελετούν τις εικόνες του πετρώματος αλλά και τα πρώτα στοιχεία των αναλύσεων που πραγματοποίησε το ρομπότ χαρακτηρίζουν το πέτρωμα ως… «ντόνατ». Μια εικασία που έκαναν τα μέλη της αποστολής του
για την ξαφνική εμφάνιση του πετρώματος είναι ότι το πέτρωμα υπήρχε εξ αρχής στην επίμαχη περιοχή αλλά είχε βρεθεί δίπλα ή κάτω από τις ρόδες του ρομπότ κατά την πρώτη φωτογράφηση. Οταν μετά τη φωτογράφηση το Curiosity μετακινήθηκε έσπρωξε το πέτρωμα λίγα μέτρα παραπέρα και έτσι όταν λίγες μέρες αργότερα επέστρεψε και τράβηξε νέες εικόνες εκεί το κατέγραψε.
Αριστερά μια εικόνα από την πρώτη φωτογράφηση στο επίμαχο σημείο που έκανε το
και δεξιά η ξαφνική εμφάνιση του μυστηριώδους πετρώματος. Credit: NASA/JPL
Από τις πρώτες αναλύσεις στο πέτρωμα διαπιστώθηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θείου, μαγνησίου και μαγγανίου. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τίποτε από όσα συνθέτουν την ύπαρξη του πετρώματος. Είμαστε εντελώς μπερδεμένοι και διαφωνούμε έντονα μεταξύ μας για το τι ακριβώς είναι αυτό το πέτρωμα. Αυτή είναι όμως η ομορφιά αυτής της αποστολής. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί αφού θα υπάρχουν πάντοτε πράγματα που θα προκύπτουν και θα μας απασχολούν. Αλλά αυτή είναι η φύση της εξερεύνησης» δήλωσε ο Στιβ Σκούιρς επικεφαλής του τμήματος «Εξερεύνησης του Αρη» που έχει δημιουργήσει η NASA και συντονίζει τις αποστολές και τις έρευνες στον Κόκκινο Πλανήτη.