«Κουταμάρες» χαρακτηρίζουν τέσσερις ειδικοί τη φημολογία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα. Ο Ήλιος πλησιάζει πράγματι το σημείο κορύφωσης της δραστηριότητάς του, αυτές τις μέρες όμως δεν έχει εκτοξεύσει σωματίδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη.
Οι καταιγίδες
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον Ήλιο προς την κατεύθυνση της Γης σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME). Οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν πράγματι να προκαλέσουν διακοπές ηλεκτροδότησης και διαταραχές στις επικοινωνίες, ωστόσο τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά σπάνια και αφορούν κυρίως τις περιοχές γύρω από τους πόλους του πλανήτη, προς τους οποίους κατευθύνει τα σωματίδια το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
Οι αντιδράσεις
Ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής (μέχρι πριν λίγες μέρες διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών) χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σαχλαμάρες» τα περί γεωμαγνητικής καταιγίδας. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε» τόνισε. Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μαγνητικές καταιγίδες το 2013.
Ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα» και χαρακτήρισε το όλο θέμα «παρεξήγηση». Ακόμα κι αν υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα, όπως εκτίμησε.
«Κουταμάρες» χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.
Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει (βλ. https://www.swpc.noaa.gov/) ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές (βλ. https://www.swpc.noaa.gov/alerts/archive/current_month.html). Εξάλλου, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου. Οφείλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες». «Εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται» κατέληξε.
Ο Ήλιος ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητάς του, και το σημείο κορύφωσης, το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, αναμένεται αργότερα εντός του 2013. Το πιθανότερο όμως είναι, εκτός από τους αστροφυσικούς, κανείς στη Γη δεν πρόκειται να αντιληφθεί αυτό τον αστρικό παροξυσμό.