Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra μια έκλαμψη φωτός στο κέντρο του Γαλαξία η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι η πιο λαμπρή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα να παράγεται από τη γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται εκεί. Η έκλαμψη έχει λαμπρότητα 150 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των εκλάμψεων που παράγει συνήθως η μελανή οπή στο κέντρο του Γαλαξία. Η «φλόγα» της υπολογίστηκε ότι έφτασε σε έκταση τα 20 χιλιάδες έτη φωτός.
Η εικόνα της έκλαμψης όπως την κατέγραψε το Chandra
Η μαύρη τρύπα
Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας (Τοξότης A*) παράγει λίγη ενέργεια σε σχέση με το μέγεθος της. Αν και η μελανή οπή έχει μάζα 4 δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου εντούτοις παράγει ελάχιστη ενέργεια που υπολογίζεται ότι είναι ανάλογη με αυτή που παράγει ένα κοινό άστρο.
Ομως κατά περιόδους παρατηρούνται πολύ σύντομες αλλά πολύ ισχυρές εκλάμψεις φωτός που παράγονται από τονΤοξότη A*. Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί τι προκαλεί αυτές τις εκλάμψεις αλλά η μελέτη τους προσφέρει κάθε φορά νέα στοιχεία για την κατανόηση της εξέλιξης των μελανών οπών.